Videospeler inladen...

Partijvoorzitters van MR, Open VLD en CD&V gaan formatie leiden, MR-voorzitter Bouchez mikt op coalitie tegen 21 juli

De voorzitters van de huidige drie regeringspartijen gaan de leiding nemen over de gesprekken om een nieuwe federale regering te vormen. De voorzitters van CD&V, Open VLD en MR hebben daarover samengezeten met premier Sophie Wilmès (MR). MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wil tegen 21 juli, de Belgische feestdag, een coalitie kunnen vormen. Een regering met de drie klassieke politieke families, zoals de socialistische voorzitters voorstelden, "heeft niet de voorkeur" van de regeringspartijen. 

De drie voorzitters van de regeringspartijen, CD&V, Open VLD en MR gaan het initiatief nemen om de formatiegesprekken verder te leiden. Daarover hebben ze vanmiddag samengezeten met premier Sophie Wilmès (MR). 

De voorzitters nemen dus de stok over van de socialistische partijvoorzitters Conner Rousseau (SP.A) en Paul Magnette (PS). Zij beëindigden maandag hun verkennende "snuffelronde" en wilden dat de premier nu de gesprekken zou leiden. Het doel? Een "tripartite", een regering met de drie klassieke politieke families van de socialisten, de liberalen en de christendemocraten. Volgens Rousseau en Magnette is het dat of nieuwe verkiezingen.

Maar het voorstel van de socialisten werd erg lauw onthaald. Wilmès wil de gesprekken niet leiden bij gebrek aan garanties én, vooral, een klassieke tripartite heeft geen meerderheid. En dus nemen de drie partijvoorzitters nu de regeringsgesprekken over. De formule van een klassieke tripartite heeft daarbij "niet de voorkeur van de betrokken partijen", klinkt het in een persmededeling. 

21 juli

"Ik zou toch graag tegen 21 juli (de Belgische feestdag, red.) tenminste een horizon hebben om tot een coalitie te komen. We kunnen het land niet in deze helse wachtkamer laten zitten", zegt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. 

Ik zou toch graag tegen 21 juli tenminste een horizon hebben om tot een coalitie te komen

Georges-Louis Bouchez, voorzitter van MR

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert is dan weer stellig dat ze zullen vertrekken vanuit de huidige regering, en die willen aanvullen met extra partijen. "Dat is een basis om van te vertrekken, zo heb ik het altijd bekeken", zegt hij. Joachim Coens van CD&V benadrukt dan weer dat de regering vooral een meerderheid moet hebben. 

Joachim Coens, voorzitter van CD&V
Nicolas Maeterlinck
Egbert Lachaert, voorzitter van Open VLD
Nicolas Maeterlinck
Georges-Louis Bouchez, voorzitter van de MR
Nicolas Maeterlinck

Klassieke tripartite voorlopig van de baan 

De socialistische partijvoorzitters kwamen gisteren met het voorstel om een regering te vormen van de drie traditionele politieke families: de socialisten, liberalen en christendemocraten. Dat zou betekenen dat de huidige regering-Wilmès zou worden uitgebreid met de socialisten en de Franstalige christendemocraten van het CDH. 

Klein "detail": die formule heeft met 71 zetels geen meerderheid in de Kamer. SP.A-voorzitter Conner Rousseau sprak evenwel van een "relatieve" meerderheid omdat de andere partijen geen "tegenmeerderheid" tegen zo'n coalitie zouden kunnen vormen, tenzij er met de uiterste partijen Vlaams Belang en PVDA zou worden samengewerkt.

Hoe dan ook zou die "klassieke tripartite" een minderheidsregering zijn, die voor elk dossier een partner zou moeten vinden bij de oppositie, denk aan de N-VA of de groene partijen. Ook om van start te kunnen gaan, moet de regering het vertrouwen krijgen van een meerderheid in het parlement. Het voorstel van de socialistische partijvoorzitters werd dan ook eerder lauw onthaald, ook bij de partijen van de huidige federale regering-Wilmès. De voorzitters die nu de leiding over de formatie nemen, zien het dan ook niet als de eerste optie. 

"Kan nog alle kanten uit"

Het initiatief van de drie partijvoorzitters "heeft het voordeel dat er niet echt onmiddellijk moet ingegaan worden op het voorstel van de socialisten om een tripartite-minderheidsregering te vormen. Ze kunnen eigenlijk nog alle kanten uit", zegt VRT-Wetstraatjournalist Johny Vansevenant.

Ze kunnen eigenlijk nog alle kanten uit

VRT-Wetstraatjournalist Johny Vansevenant

De voorzitter van de MR, Georges-Louis Bouchez, zei vanmorgen al bij de Franstalige nieuwszender LN24 dat een minderheidsregering met de drie klassieke politieke families pas overwogen kan worden als er geen andere opties meer zijn. "Ze gaan dus opnieuw uittesten of het mogelijk is of N-VA en PS samen in een regering kunnen, of dat het lukt met de groenen. Als dat niet lukt, dan moeten ze inderdaad gaan voor die tripartite", zegt Vansevenant. 

Voor de kenners, twee van de drie partijvoorzitters hebben in deze zeer moeizame formatie trouwens al eens samen een opdracht gehad: CD&V-voorzitter Joachim Coens en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez werden op 10 december vorig jaar aangesteld als informateur, nadat informateur Paul Magnette niet in zijn opdracht was geslaagd. Ook Bouchez en Coens slaagden er toen uiteindelijk niet in om vooruitgang te boeken. 

 

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Herbekijk hieronder de analyse van politiek verslaggever Bart Verhulst in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen