AarStudio

Gentse cultuursector samen op zoek naar werk: "Kunstwerken te koop en ruim 1.000 artiesten te boeken via website"

In Gent willen duizenden professionele kunstenaars en cultuurmedewerkers dringend weer aan de slag na de coronacrisis. Daarom bedachten ze samen de website www.gentsecultuurzomer.be. Daar kan je een artiest boeken voor allerhande events, van verjaardag tot bedrijfsfeest. Een Gentse cultuurorganisatie helpt jou en jij helpt een artiest. Het platform koppelt dan een artiest aan een Gentse organisatie om er een coronaproof evenement van te maken.”

Het Gents Kunstenoverleg begon in de eerste week van de lockdown te brainstormen over oplossingen voor de zomer en ook op langere termijn, na de coronacrisis. "We hadden onmiddellijk 130 organisaties die zich verenigd hebben en nadien sloten er nog vele andere aan", legt Frederik Sioen uit in "Start je dag" op Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Daaruit ontstond de website www.gentsecultuurzomer.be. Daar kan je drie dingen doen: een Gents artiest boeken, een Gents kunstwerk kopen of doneren voor het goede doel."

Ik noem het een boekingskantoor voor de Gentse cultuursector

Boek een Gents artiest

“Een optreden van een operazangeres of een bluesmuzikant, een djembé-speler, een verteller of danser,… Dat kan allemaal”, zegt Sioen, coördinator van het Gents Kunstoverleg. “Zin in graffiti op je muur of een vuurkunstenaar op je feest? Via onze website koppelen we jouw vraag aan een Gentse artiest én aan een culturele organisatie die jou dan ondersteunt bij het organiseren. Je krijgt dan ook een checklist om aan de coronamaatregelen te voldoen.”

Koop een Gents kunstwerk

“Door uitgestelde en vaak afgelaste opdrachten mislopen onze kunstenaars veel inkomsten. Zij hebben ook jouw steun nodig”, zegt Sioen. “Op onze site vind je vanaf 17 juli ook al hun kunstwerken en kan je met de kunstenaar in contact komen.”

Doneer

Je kan ook steunen zonder zelf een artiest te boeken. Als je een gift doet gaan jouw centen naar kwetsbare Gentse kunstenaars die dan optreden bij verenigingen die sociaal werk doen. “Zo zorgen we ervoor dat de Gentse cultuurzomer echt voor elke Gentenaar is”, voegt Sioen toe.

Sioen Nick Proot
kasto80

Meest gelezen