Videospeler inladen...

Imposant kunstwerk op zeedijk van Knokke-Heist

Op de zeedijk in Duinbergen, op de grens met Heist, wordt een nieuw kunstwerk geïnstalleerd. "The tower" is 22 meter hoog en een creatie van Thomas Lerooy. De geboren Roeselarenaar ontwierp een soort van totempaal die bestaat uit een opeenstapeling van bronzen hoofden. 

Kunstenaar Thomas Lerooy wou een licht verticaal accent creëren tegen de brede oneindigheid van de horizon aan zee. “Ik heb altijd het idee gehad dat de zee een horizon is. Ik vond het mooi om een verticaal gegeven te hebben dat ook bijna een soort van oneindigheid vormt.”

Lerooy maakt de vergelijking met het werk van de Roemeens-Franse kunstenaar Constantin Brancusi: “Bijna zoals "De eindeloze kolom" van Brancusi waarbij de sculptuur en de sokkel een eenheid vormen en daardoor opgaan in de oneindige ruimte zou "The tower" kunnen verdwijnen in de wolken."

Angst voor eventuele boze reacties van omwonenden, die het niet nemen dat hun uitzicht op zee verstoord wordt, heeft Lerooy niet.  "Ik ben niet uitgegaan van agressie, maar eerder van een lichte toets of een soort lijn door het landschap."

Ten laatste zaterdag zou het kunstwerk helemaal geïnstalleerd moeten zijn. De officiële inhuldiging ervan volgt in augustus.

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen