Radio 2

Genk investeert in nieuw porseleinen paviljoen van Piet Stockmans. Oppositie niet akkoord: "Door corona zijn er andere noden"

Kunstenaar Piet Stockmans wil een porseleinen paviljoen bouwen op de site van C-mine in Genk. Hij wordt binnenkort 80 en het zou zijn laatste grote project worden. Om de haalbaarheid van het project te onderzoeken, schenkt de stad Genk 25.000 euro aan de Pieter Stockmans Foundation. "Misplaatst in deze tijd", zegt oppositiepartij N-VA.

In een brief aan het schepencollege deed Stokmans eind april zijn voorstel uit de doeken. Het paviljoen zal gewijd worden aan porselein en toegankelijk zijn voor het publiek. Architect Paul Robbrecht van het architectenbureau Robbrecht&Daem uit Gent zal het project gaan uitwerken. Met de realisatie van het paviljoen wil Piet Stockmans C-mine verder uitbouwen tot een architecturale bezienswaardigheid met een toeristische meerwaarde voor Genk en Limburg. De stad Genk is nu van plan om het onderzoek naar de haalbaarheid van het project mee te financieren.

We hebben momenteel vooral geld nodig voor andere projecten
Gemeenteraadslid Jos Lantmeeters (N-VA)

De beslissing om die haalbaarheidsstudie mee te bekostigen, roept heel wat vragen op bij Jos Lantmeeters, gemeenteraadslid voor oppositiepartij N-VA. Volgens Lantmeeters kon Stockmans in het verleden al op een slordige twee miljoen euro aan overheidssteun rekenen. “Ik waardeer Stockmans als artiest. De man heeft zijn verdiensten en is absoluut een ambassadeur van onze stad. Maar in deze coronatijd moeten we goed overwegen of we één iemand kunnen blijven subsidiëren, terwijl er momenteel veel kunstenaars zijn die het moeilijk hebben en een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Bovendien hebben we momenteel vooral geld nodig voor andere projecten. Veel Genkenaren draaien, sinds de coronacrisis,  élke euro twee keer om. Wij voorspellen dat, als er nu al geld gevraagd wordt voor een studie, er binnenkort ook geld gevraagd wordt om het paviljoen te bouwen. Onze partij wil daarom de rem indrukken en meer uitleg vragen."

Genk blijft investeren in kunst en cultuur

Schepen van Cultuur, Anniek Nagels, beklemtoont dat het porseleinen paviljoen perfect zou passen in het plaatje van C-mine. “In ons beleidsplan voor de site zijn wij altijd op zoek naar nieuwe hefbomen om het geheel te versterken. Als stad blijven we weloverwogen investeren in kunst en cultuur. Voor elke euro die het stadsbestuur investeert in de haalbaarheidsstudie, legt Stockmans een euro bij uit eigen zak. Het onderzoek moet uitmaken of we ook extra private of publieke middelen kunnen aantrekken. Het is de bedoeling dat het paviljoen uiteindelijk ook geëxploiteerd wordt, en op een goede manier wordt uitgebaat."

Meest gelezen