Liveblog: Grote corona-uitbraak in Duits slachthuis, dodental in Zweden stijgt boven de 5.000

In Duitsland hebben meer dan 400 werknemers van een slachthuis positief getest op het coronavirus. De lokale autoriteiten zijn bezorgd over verdere verspreiding. In Zweden zijn er na 102 bijkomende overlijdens nu al meer dan 5.000 doden geteld. In ons land zijn in de voorbije 24 uur 89 nieuwe bevestigde besmettingen, 24 ziekenhuisopnames en 13 overlijdens geregistreerd. "De trends blijven licht dalend", klinkt het. Volg alle updates op de voet in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de dalende trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Grote corona-uitbraak in Duits slachthuis, ook scholen in de regio gaan dicht

Sinds begin deze week hebben al meer dan 400 werknemers van een slachthuis in het Duitse Rheda-Wiedenbrück positief getest op het coronavirus. Gisteren was er nog sprake van 128 besmettingen. Het slachthuis van de groep Tönnies legt de productie nu volledig stil.

Vorige maand kende Tönnies ook al een, veel beperktere, besmettingsgolf. Alle geïnfecteerde personen werden toen in quarantaine geplaatst, maar dat heeft een verdere verspreiding van het virus dus niet kunnen tegenhouden.

De regionale autoriteiten van het district Gütersloh, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, hebben beslist om ook scholen en kinderdagverblijven te sluiten tot het einde van de maand, om zo verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Het slachthuis verwerkt normaal gezien zo'n 60.000 varkens per dag. Er werken 6.000 mensen, onder wie veel arbeidsmigranten uit Oost-Europa.

In verschillende andere slachthuizen in Duitsland zijn er ook al corona-uitbraken geweest.

102 overlijdens in Zweden, dodental boven de 5.000

Het aantal doden door het coronavirus in Zweden is tot boven de 5.000 gestegen. Het Zweedse agentschap voor volksgezondheid maakte vanmiddag bekend dat er de afgelopen 24 uur 102 nieuwe sterfgevallen zijn gemeld en dat het totaal daarmee op 5.041 komt.

Zweden nam tijdens de coronacrisis minder strenge maatregelen dan veel andere Europese landen en dat heeft volgens critici geleid tot een hoog sterftecijfer. In de buurlanden stierven veel minder mensen: 598 in Denemarken en 242 in Noorwegen. Er zijn relatief gezien wel minder doden in Zweden dan in ons land, Italië, Groot-Brittannië of Spanje.

De Zweedse premier Stefan Löfven zei eerder dat het volgens hem nog te vroeg is om een "definitieve conclusie te trekken over het succes van onze strategie".

Karin Moykens volgt Emmanuel André op als coördinator contactopsporing

Karin Moykens volgt Emmanuel André op als voorzitter van het Interfederaal Comité Testing en Tracing. Dat heeft de interministeriële conferentie Volksgezondheid, die negen bevoegde ministers verenigt, beslist. Moykens is al voorzitter van de Vlaamse taskforce Zorg.

Eerder deze maand raakte bekend dat viroloog Emmanuel André ontslag neemt uit zijn functie als coördinator van de tracing. De viroloog van de KU Leuven was voordien al opgestapt als de Franstalige interfederale woordvoerder in de strijd tegen covid-19.

Moykens is een hoge Vlaamse ambtenaar. In april werd ze tijdens de coronacrisis aangesteld als crisismanager voor de rusthuizen. Ze leidt nu de Vlaamse taskforce Zorg.

Minder dan een procent van mensen in New York testen positief

Op zijn dagelijkse persontmoeting heeft gouverneur Andrew Cuomo van de Amerikaanse staat New York goed nieuws. Gisteren werden er 60.000 mensen in de staat getest op het coronavirus. Minder dan een procent van hen bleek besmet te zijn. New York heeft zo de laagste besmettingsgraad van de Verenigde Staten. Enkele weken geleden was New York nog het epicentrum van de epidemie in de VS.

Gouverneur Cuomo kondigde dan ook aan dat volgende week maandag de volgende fase van de versoepeling van de maatregelen kan starten. Vrijdag zal hij zijn laatste dagelijkse briefing over corona houden. Wel pleitte hij voor waakzaamheid; de epidemie in de staat lijkt nu stevig onder controle, maar dat kan ook weer snel omslaan. 

Intussen stijgt het aantal besmettingen dan weer snel in andere staten in de VS. In Florida zijn er op een dag 2.600 nieuwe besmettingen vastgesteld, in Arizona waren dat er 1.800. Dat is voor beide staten de op een na zwaarste dag. Ook in Nevada, Oklahoma, Oregon en Texas stijgt het aantal zieken. In Florida en Texas wordt dat in verband gebracht met de heropening van cafés en bars. In Oregon zou de stijging vooral te wijten zijn aan een enkele haard, een kerkgemeenschap.

In Oklahoma krijgt dat slechte nieuws meer weerga. Zaterdag zal president Donald Trump daar in de stad Tulsa zijn eerste grote verkiezingsmeeting sinds de lockdown houden. Er wordt gevreesd voor besmettingen. Vicepresident Mike Pence zou voorstander zijn om de meeting in open lucht te houden en niet in het afgehuurde congrescentrum. 

Gemiddeld ruim 30 procent inkomensverlies, vooral gezinnen met laagste inkomens getroffen

De coronacrisis heeft belangrijk inkomensverlies veroorzaakt bij zelfstandigen, tijdelijk werklozen en jobstudenten. Dat blijkt uit een enquête van de Nationale Bank bij 5.688 mensen. Het inkomensverlies wordt getemperd door maatregelen zoals de tijdelijke werkloosheid en de premies voor de horeca, maar het gemiddelde inkomensverlies bedraagt toch meer dan 30 procent.

Vooral getroffen zijn gezinnen met de laagste inkomens, zowel loontrekkenden als  zelfstandigen, al is de impact nog iets groter voor de tijdelijk werklozen. Die worden ook meer getroffen door de prijsstijgingen van voedingswaren, waar zij een relatief groter deel van hun budget aan besteden.

De laagste-inkomensgezinnen zijn naar eigen zeggen ook vaker werkzaam in sectoren die het zwaarst door de crisis worden getroffen, zoals evenementen, horeca, toerisme en niet-voedingswinkels. En ze hebben een kleinere spaarbuffer om noodzakelijke uitgaven te doen zoals huur.

De enquête bracht weinig verschil aan het licht tussen de gewesten, al blijken de Vlamingen iets meer spaargeld te hebben. De Nationale Bank wijst er ook op dat de enquête werd afgenomen in de periode 7-24 mei, toen de beperkingen strenger waren dan vandaag en sommige economische sectoren nog gesloten waren. Het gaat dus om een momentopname.

Privacywaakhond wil uitleg over koortsmeting Brussels Airport: "Geen wettelijke basis"

De Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) roept Brussels Airport op het matje. Volgens de privacywaakhond is er geen wettelijke basis die het mogelijk maakt om de temperatuur van reizigers te meten met geavanceerde digitale technologieën.

De GBA maakt zich zorgen over de temperatuurcontroles die Brussels Airport verplicht voor wie het luchthavengebouw wil binnenkomen. Reizigers bij wie meer dan 38 graden wordt gemeten, worden geselecteerd voor een tweede controle en een vragenlijst over eventuele coronasymptomen. Al zeker één reiziger werd zo geweerd.

De GBA ziet de temperatuurmetingen met geavanceerde technologie echter als een verwerking van persoonsgegevens, die dan nog eens over gezondheid gaan. En daar gelden strenge privacyregels rond. De Europese GDPR-regelgeving verbiedt in principe de verwerking van gezondheidsgegevens.

Als de autoriteiten van mening zijn dat dergelijke systemen mogen worden opgezet, verzoeken wij hen om wetgeving aan te nemen die dit mogelijk maakt

Volgens de privacywaakhond bestaat er ook geen uitzondering die de verwerking van de temperatuurgegevens door de luchthaven toestaat. In een brief heeft de GBA dan ook meer uitleg gevraagd aan de luchthavenuitbater, onder andere over de juridische basis voor het initiatief.

"Als de autoriteiten van mening zijn dat dergelijke systemen gezien het uitzonderlijke karakter van de crisis mogen worden opgezet, en dit zolang de crisis duurt, verzoeken wij hen om wetgeving aan te nemen die dit soort gegevensverwerking mogelijk maakt", zegt David Stevens, voorzitter van de gegevensbeschermingsautoriteit. "Dit kan vrij snel gebeuren."

De brief van de GBA aan de luchthaven is nog maar een eerste informele stap om de zaak op te helderen. Mogelijk volgt er nog een tweede formele stap, waarbij de inspectie de praktijken van Brussels Airport onder de loep neemt. In een derde fase kan eventueel een sanctie volgen.

Europese voetbalbond hakt knopen door, tennis mikt op herstart in augustus

De coronacrisis heeft de Europese voetbalkalender danig in de war gestuurd. De Europese voetbalbond heeft vandaag een aantal knopen doorgehakt over de afloop van de Champions League en Europa League. Intussen is er ook meer duidelijkheid over de tenniskalender. Daar wordt gemikt op een herstart begin augustus.

Lees er meer over bij Sporza:

Britten hebben 240.000 doses dexamethasone klaar, een middel tegen Covid-19

Groot-Brittannië heeft 240.000 doses van het geneesmiddel dexamethasone klaar. Volgens minister van Gezondheid Matt Hancock worden die doses nu ter beschikking gesteld van de ziekenhuizen. Er worden er nog meer gemaakt.

Eerder raakte een studie van de universiteit van Oxford bekend. Daaruit blijkt dat het middel de sterfte met zwaar zieke coronapatiënten gevoelig vermindert. Dat zou tot een derde minder doden leiden. Hoopvol is ook dat dexamethasone vooral werkt bij zwaar zieke patiënten.

Het is een oud geneesmiddel dat al decennia lang voorgeschreven wordt. Het patent is dus vervallen en het kan erg goedkoop en vrij worden aangemaakt. Het zou het eerste geneesmiddel zijn waarvan bewezen is dat het werkt tegen Covid-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus. Een vaccin is er voorlopig nog niet, maar verschillende bedrijven voeren nu testen uit met nieuwe en bestaande vaccins om te kijken of die zonder veel risico werken tegen corona.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Alhambra in Spaanse stad Granada is opnieuw open voor toeristen

In Granada, in het zuiden van Spanje, is het beroemde paleis Alhambra opnieuw geopend voor toeristen. Een Mexicaanse vrouw was de eerste die naar binnen mocht. Het Alhambra was drie maanden lang gesloten wegens de corona-epidemie. Spanje heropent nu geleidelijk opnieuw musea en andere toeristische bezienswaardigheden. Op 21 juni zou de alarmtoestand worden opgeheven. Vanaf begin volgende maand zouden internationale vluchten opnieuw op gang komen en Madrid hoopt dat er voldoende toeristen komen om het zomerseizoen nog enigszins te redden.

Het Alhambra is het meest bezochte monument in Spanje en bezoek moet op voorhand gereserveerd worden. De toestroom wordt nu wel beperkt in aantal. Het fort dateert uit de 9e eeuw en werd nadien uitgebouwd tot een imposant paleis door islamitische heersers. Na het verdrijven van die moslims in 1492 werd het eigendom van de Spaanse koningen. Ook die hebben het paleis verder uitgebouwd, maar de islamitische stijl en tuinen zijn behouden. Sinds de jaren 80 is het Alhambra werelderfgoed van de Unesco.

AP2009

TUI Frankrijk wil tot 583 banen schrappen, twee derde van het personeelsbestand

De directie van TUI France, de grootste touroperator in Frankrijk, is van plan om tot 583 banen te schrappen, of twee derde van het personeelsbestand. Dat heeft het Franse persagentschap AFP vernomen.

"Het vandaag voorgestelde project omvat het verdwijnen van 317 banen, een cijfer dat oploopt tot 583 wanneer rekening gehouden wordt met de 65 kantoren die het bedrijf wil franchiseren of van de hand doen", zou de directie meegedeeld hebben, waarmee vakbondsinformatie bevestigd wordt.

De Duitse touroperator TUI kondigde in mei aan het wereldwijd met zowat 8.000 banen minder te willen doen, door de gevolgen van de coronacrisis. TUI is ook op de Belgische markt de grootste speler. Over de mogelijke gevolgen voor België is nog geen duidelijkheid. "Voor de Belgische afdeling van TUI wordt de kostenbesparing nog volop in kaart gebracht en is er momenteel nog totaal geen uitkomst over het personeelsbestand", laat Piet Demeyere, woordvoerder van TUI Belgium, weten aan persagentschap Belga.

Meest gelezen