BELGA/VERGULT

Restaurants serveren ze al, maar mosselseizoen nog niet begonnen: "Wie echt lekkere mosselen wil, wacht nog twee weken"

In veel restaurants staan er nu al Zeeuwse mosselen op het menu, maar volgens mosselhandelaars zijn dat de niet dikke exemplaren, die velen zo lekker vinden. Het seizoen van de bodemcultuurmosselen start pas eind juni. "En dat zijn de écht lekkere Zeeuwse mosselen."

"Het mosselseizoen start elk jaar wat eerder, maar het is nu nog niet begonnen", vertelt mosselhandelaar André Bols van Bols & Cie uit Kampenhout. "Door de klimaatverandering verschuift het mosselseizoen. Het begint vroeger en het stopt ook vroeger. Jaren geleden begon het seizoen midden juli en eindigde het in april. Nu begint het al eind juni en eindigt het in maart." Dat bevestigt ook vis- en mosselhandelaar Michiels uit Tielt-Winge: "Om goede mosselen te kunnen eten, moet je nog even geduld hebben."

Bodemcultuur of hangcultuur?

Mosselen die nu al verkocht worden, zijn volgens André niet de bekende Zeeuwse mosselen. "Nu bieden horecazaken de hangcultuurmosselen aan uit Denemarken, Schotland of Zeeland. Die zijn kleiner, zoeter en -  volgens velen - minder lekker. De echt lekkere mosselen zijn de bodemcultuurmosselen", vertelt de mosselverkoper in Start je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant. "Mosselen die op de bodem worden gekweekt zijn zilter van smaak en veel dikker. Dat zijn de écht lekkere Zeeuwse mosselen."

Aan het einde van de week krijgt André een eerste partij bodemcultuurmosselen uit Zeeland binnen om te controleren of ze al goed zijn.  "Maar ze verkopen doen we nog niet, de mosselen moeten nog aandikken."

Mosselen eten in maanden met een 'r': fabel of waarheid?

Tegenwoordig kunnen we heel het jaar door mosselen eten, maanden met een 'r' of niet. "Maar dat zijn geen goede mosselen", vindt de mosselverkoper. "De beste mosselen komen van Zeeland of de Waddeneilanden in Nederland. De grote fabrieken willen het hele jaar door mosselen blijven verkopen, dus leveren ze hangcultuurmosselen." André heeft heimwee naar vroeger. "Toen je nog drie maanden moest wachten op een pot mosselen. Dan krijg je pas zin om écht goede mosselen te proeven." 

Meest gelezen