Videospeler inladen...

Grote oehoe die al bijna een jaar boven Vilvoorde fladdert, is eindelijk gevangen

De grote oehoe die al negen maanden in Vilvoorde en omstreken rondvliegt, is gevangen. Een buurtbewoner kreeg de uil uiteindelijk te pakken en liet hem ophalen door het Vogelopvangcentrum in Malderen. Daar wordt het dier nu verzorgd.

Sinds september 2019 wordt er in de omgeving van Vilvoorde regelmatig een Europese oehoe gesignaleerd. Waar het dier precies vandaan komt, is voorlopig nog niet duidelijk. Verschillende bewoners merkten het dier al op in het centrum van de stad. De uil was ook niet bang om relatief dicht bij mensen te komen. In februari kon Vilvoordenaar Houari El Hannouti nog een filmpje maken van het dier terwijl het op het balkon van de slaapkamer van zijn dochter zat (bekijk hieronder de beelden van in februari). “Het was echt indrukwekkend”, vertelt El Hannouti. “We vermoeden dat het een tam dier is, want het heeft duidelijk geen angst van mensen. Hij is waarschijnlijk ergens ontsnapt, want er hangt een stuk van een lederen riem aan zijn poot."

Videospeler inladen...

Gevangen met een wasmand

Maandagavond kon een bewoner van de Guido Gezellestraat het dier na meer dan negen maanden vangen. Hij contacteerde het Vogelopvangcentrum (VOC) en kreeg de raad om een grote wasmand over de uil te zetten. Dat lukte, want het dier zat op dat moment rustig een ekster op te eten. Een ploeg van het VOC kwam de oehoe daarna ophalen. De dierenarts heeft de uil intussen onderzocht en kwam tot de conclusie dat het dier vrij mager is. Ook heeft hij last van trichomonas of "het geel", dat is een aandoening aan de luchtwegen. De ziekte komt vooral voor bij duiven en soms bij zangvogels. Roofvogels zoals deze oehoe kunnen de ziekte oplopen wanneer ze een besmette prooi eten. Intussen wordt het dier voor de ziekte behandeld.

De uil heeft een ring om zijn poot hangen. Op basis van de informatie op die ring, wordt nu geprobeerd om de eigenaar op te sporen.

Meest gelezen