Videospeler inladen...

Online-actiedag in non-profitsector: “De “helden van de zorg” gaan de coronarekening toch niet betalen ?”

De christelijke vakbond ACV Puls houdt vandaag een actiedag in de non-profitsector. Niet met een grote betoging in Brussel, maar met “de eerste online Non-Profit Actiedag aller tijden”, zoals de vakbond het zelf omschrijft. Want met name de zorgsector is blij met het applaus in deze coronatijden, maar er mag nu ook boter bij de vis komen.

ACV Puls wil een nieuw pact voor de hele non-profitsector (zorg, welzijn en cultuur), maar de acties zullen toch vooral plaatsvinden in ziekenhuizen in heel Vlaanderen. Het zullen kleinschalige acties zijn, meldt de vakbond, in de instellingen zelf, er komen geen grootschalige acties op de openbare weg. Op een liveblog worden vanaf 10 uur foto’s en filmpjes van acties gepost.

ACV Puls steekt niet onder stoelen of banken dat de coronacrisis een momentum creëert om eisen te stellen. Al dat applaus en die steunbetuigingen voor de zorgsector, allemaal goed en wel, maar daar mag het niet bij blijven. 

Marc Selleslach van ACV Puls: “Was dat alleen maar een schouderklopje voor effe? Om nadien terug over te gaan naar de orde van de dag? Naar opnieuw telkens maandenlange acties en onderhandelingen vooraleer er voor zorg, welzijn en cultuur een stapje vooruit kan worden gezet?”

Bekijk hier Mark Selleslach (ACV Puls) (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De “helden van de zorg” de kosten van de coronacrisis doen betalen, zou ongezien cynisch en totaal onaanvaardbaar zijn

De non-profitsector is niet bereid om na corona gewoon voort te doen. De problemen in de sector zijn bekend, klinkt het, al tientallen jaren zelfs, en corona heeft ze pijnlijker dan ooit blootgelegd.

En dus klinken de punten van het “structureel nieuw pact voor zorg, welzijn en cultuur” bekend in de oren: een correcte verloning, zonder dat daar telkens opnieuw langdurige acties voor nodig zijn; meer personeel en een ernstige aanpak van de werkdruk; en investeren in plaats van besparen in zorg, welzijn en cultuur.

Want in de non-profit voelen ze de bui al hangen. Na de coronacrisis komt de rekening en wie gaat die betalen? Toch niet “de helden van de zorg” doordat er opnieuw bespaard wordt? Marc Selleslach: “De werknemers van de sector ook nog de kosten van de coronacrisis doen betalen, het zou ongezien cynisch en totaal onaanvaardbaar zijn.”

"Er komt een nieuw sociaal akkoord" zegt minister De Block

Minister van Volksgezondheid De Block zegt dat ze de hand uitsteekt naar de zorgsector die vandaag actie voert voor extra personeel en een betere verloning. Ze onderhandelt nu met de sector over een nieuw sociaal akkoord voor de komende vier jaar. Het Zorgpersoneelfonds van 400 miljoen euro, dat de Kamer vandaag goedkeurt, is voor minister De Block een stap in de goede richting. Volgens haar moeten zorgberoepen aantrekkelijker worden, want nu studeren veel de weinig verpleegkundigen af.

Bekijk hier de reactie van minister De Block in "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen