Archieffoto van Rifaat al-Assad enkele jaren geleden in Parijs.

Oom van Syrische president Bashar al-Assad veroordeeld tot vier jaar cel wegens fraude in Frankrijk

In Parijs heeft een rechtbank Rifaat al-Assad, de oom van de Syrische leider, veroordeeld tot vier jaar opsluiting wegens financieel gesjoemel. Ook zijn eigendommen in Frankrijk zullen worden aangeslagen wegens "illegaal verkregen". Die oom woont al jaren in ballingschap in Frankrijk.

De 82-jarige Rifaat al-Assad was onlangs schuldig bevonden aan fraude, het illegaal verkrijgen van goederen en vastgoed en het witwassen van geld.

Vandaag is hij door de rechtbank in Parijs veroordeeld tot vier jaar cel. Bovendien worden alle eigendommen van hem in Frankrijk (ongeveer 90 miljoen euro) verbeurd verklaard, evenals een luxeflat in Londen. Die laatste zou 29 miljoen euro waard zijn. Het Spaanse gerecht heeft eerder ook al de hand gelegd op het vermogen van Rifaat in dat land. De advocaten van de man hebben gezegd dat hij in beroep gaat.

Rifaat al-Assad woont al decennia in het buitenland. Hij is de jongere broer van Hafiz al-Assad, de vader van de huidige president Bashar al-Assad. Rifaat was beroepsmilitair en hielp tijdens de staatsgreep van 1970 zijn broer Hafiz aan de macht. Nadien leidde hij een elite-eenheid en was hij een kopstuk van het Baath-regime in Damascus.

Hij speelde ook een hoofdrol bij het bloedige neerslaan van de opstand van de Moslimbroederschap in de stad Hama begin 1982. Toen zijn duizenden inwoners gedood en werd de stad in puin geschoten. Nadien overspeelde hij wel zijn hand toen hij twee jaar later de macht probeerde te grijpen toen president Hafiz al-Assad ziek was. De coup faalde en Rifaat werd naar het buitenland gestuurd, eerst naar de Sovjet-Unie, daarna woonde hij in Groot-Brittannië, Frankrijk of Spanje. 

Toen vader Assad in 2000 overleed, was Rifaat kandidaat voor de opvolging, maar het regime koos voor zoon Bashar al-Assad. Rifaat bleef daarna kritiek uiten op zijn neef Bashar, onder meer tijdens de burgeroorlog in Syrië. Wel bouwde hij intussen een fortuin op in Europa en hij riskeert dat nu kwijt te raken.

Meest gelezen