Straatgeweld in Dijon is geen afrekening in het drugsmilieu

Tsjetsjeens jongerenvoorzitter Artur Issaev stelt dat het straatgeweld tussen Tsjetsjenen en Noord-Afrikanen in de Franse stad Dijon geen afrekening is in het drugsmilieu. Volgens hem gaat het over Tsjetsjeense jongeren die hun gemeenschap in achtergestelde wijken beschermen tegen gewapende drugdealers die van de Franse autoriteiten vrij spel hebben gekregen.

Stel u voor: u woont in buitenwijk van een stad in een sociaal appartementsblok. Voor uw huis hebt u dagelijks dealers rondhangen die hun “klanten” verder helpen. De politie doet er niets aan. De dealers gaan zelfs zo ver dat ze acties houden en smartphones op snapchat weggeven in de vorm van een wedstrijd.

U bent een aantal jaar geleden naar hier geïmmigreerd. U werkt hard, maar u heeft nog niet de mogelijkheid gehad om uit deze omgeving te ontsnappen. U en uw kinderen moeten dagelijks langs deze mensen passeren, die ook nog eens gewapend zijn. In België is dat moeilijk voor te stellen, maar in Frankrijk is dat de realiteit in vele steden. 

Geen bendeoorlog in Dijon

Media die zeggen dat het om bendeoorlog gaat, vergissen zich. De jongeren die betrokken zijn bij het geweld in Dijon zijn niet georganiseerd. Het enige wat hen bindt zijn sociale media en WhatsApp-groepen. Wie de Tsjetsjeense gemeenschap kent, weet dat drughandelaars of -gebruikers meestal buiten gemeenschap staan. 

In Dijon was de aanleiding een Tsjetsjeense jongen van 16 jaar die door dealers in elkaar is geslagen. Hij kreeg een revolver in zijn mond en moest aan alle Tsjetsjenen doorgeven dat dit hen ook zal overkomen. De jongen is geen dealer. Het gaat hier dus niet om een strijd voor territorium zoals sommigen willen laten blijken. De situatie escaleerde omdat dealers hun mensen niet wilden uitleveren. De poging tot onderhandeling door vertegenwoordigers van de Tsjetsjeense gemeenschap en de dealers eindigde in geweerschoten van de dealers.

De Tsjetsjeense jongeren zijn gefrustreerd dat de Franse autoriteiten de drugsbendes niet aanpakt

Ook beweren sommige artikels dat het over Tsjetsjenen gaat die de Tsjetsjeense oorlog tegen Rusland meegemaakt hebben. Die oorlog vond plaats tussen 1995 en 2000. Als het om deze mensen gaat, dan zouden daar mannen van 40-50 jaar aanwezig zijn. Dan zouden de gevechten heel anders verlopen.

Het gaat hier echter om jongeren van 16-30 jaar. Ze zijn geboren in Frankrijk, of zijn er op heel jonge leeftijd aangekomen, en ze gaan naar Franse scholen. Ze hebben geen oorlog meegemaakt, maar ze voelen zich wel nog onderdeel van de Tsjetsjeense gemeenschap. En ook van de Europese gemeenschap, zelfs in meerdere mate dan autochtone Fransen. 

Er wijst niets op een afrekening in het drugsmilieu

De jongeren hebben wel een enorm rechtvaardigheidsgevoel. Aangezien ze weten dat autoriteiten de drugbendes toch niet zullen vervolgen, hebben ze dan maar besloten om het heft in eigen handen te nemen. Dat is natuurlijk niet wettelijk, maar zij kennen geen andere oplossing. Men moet die jongeren daarom uitleggen en aanleren dat er in Europa andere manieren zijn om iemand te bestraffen.

Een belangrijk feit is ook dat de jongeren - ook al waren ze met velen - niets vernield hebben: geen auto's van buitenstaanders, geen winkels of vitrines. Hun aanwezigheid is rustiger verlopen dan de gemiddelde betoging van de gele hesjes. Waarschijnlijk is de politie daarom in dialoog gegaan met de Tsjetsjeense gemeenschap. Maandag in de late namiddag hebben onderhandelingen plaatsgevonden tussen vertegenwoordigers van de gemeenschap en is het conflict opgelost. De vernielingen zijn pas begonnen op maandagavond toen de Tsjetsjenen al weg waren en lokale relschoppers buitenkwamen.

Tsjetsjeense broers beschoten In Nice

In Nice zijn twee Tsjetsjeense broers thuis vertrokken. Verder in de straat is er een dealerplek waar veel mensen stonden aan te schuiven. De broers vroegen om de weg niet te versperren en toen kwam het tot een vechtpartij. Enkele dealers zijn naar buiten gelopen om op de broers te schieten. Een dag later hebben ze de derde broer beschoten toen hij zijn ouders kwam bezoeken. Hier wijst dus niets op een afrekening in het drugmilieu.

In beide conflicten veroorzaken dealers overlast en doen de autoriteiten er niets aan. Als dealers openlijk op straat of in hun woning hun product kunnen verkopen en er bewapend kunnen rondlopen, rijst de vraag of buurtbewoners niet voor zichzelf moeten opkomen. Of moet men na aanhoudend indienen van klacht blijven wachten op Godot?

AFP or licensors

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen