AP2008

Ophef op sociale media na uitspraak Grondwettelijk Hof over religieuze tekens: "Hoofddoek voor mij niet enkel kledingstuk"

Op sociale media is er deze week veel ophef ontstaan na een uitspraak van het Grondwettelijk Hof. Dat oordeelde dat een verbod op religieuze tekens in een Brusselse hogeschool toch gegrond is. Voorvechters van een hoofddoek uiten hun ongenoegen op sociale media onder de hashtags #HijabisFightBack en #TouchePasAMesEtudes.

Vijf studenten van de Brusselse hogeschool Fransisco Ferrer trokken in 2017 naar de rechter omdat ze het hoofddoekenverbod op hun school discriminerend vonden en ze hun hoofddoek wilden blijven dragen. Uiteindelijk oordeelde het Grondwettelijke Hof begin deze maand dat het decreet niet discriminerend is en geen schending vormt op de vrijheid van godsdienst en of onderwijs.

"De mogelijkheid voor de inrichtende macht van een officiële school om, met het oog op het creëren van een volkomen neutrale educatieve omgeving, de leerlingen te verbieden o.a. zichtbare religieuze kentekens te dragen, is grondwettig," oordeelde het Hof.

Sara, één van de vijf studenten die destijds een klacht indiende, is teleurgesteld in de uitspraak van het Grondwettelijk Hof: “Een hoofddoek is voor mij niet enkel een kledingstuk dat ik draag, maar het is ook een deel van hoe ik ben. Tijdens mijn inschrijving op school heb ik het verbod ontdekt. Dat heeft me gekwetst maar ik besloot niet bij de pakken te blijven zitten of mijn studies op te geven."

"Scholen moeten neutraal blijven"

Het kabinet van schepen van Onderwijs in Brussel, Faouzia Hariche (PS), reageert in naam van de betrokken hogeschool: "Iedereen heeft het recht om te geloven in wat hij of zij wil, maar we vinden dat scholen neutraal moeten blijven zodat iedereen zich gelijk voelt. Het is ook geen hoofddoekenverbod, maar een verbod op het dragen van alle religieuze kentekens."

Ophef op sociale media

Op sociale media heeft het arrest de voorbije dagen alleszins veel verontwaardiging veroorzaakt. Hashtags zoals #HijabisFightBack en #TouchePasAMesEtudes gingen viraal. 

Imazi Reine, een organisatie die vooral bezig is met het opkomen voor vrouwenrechten in Brussel, lanceerde de onlinecampagne. Samen met de Franstalige organisaties "Belges Comme Vous" en "La Cinquième Vague" verzamelen ze getuigenissen van vrouwen met een hoofddoek onder de noemers #HijabisFightBack en #TouchePasAMesEtudes.

“Wij hebben #HijabisFightBack gelanceerd omdat wij vinden dat elke vrouw de vrijheid moet hebben om te kiezen wat ze wel of niet wil dragen. Hoewel het arrest gericht is tegen alle religieuze kentekens, weten we intussen wie dit het meeste treft: moslimvrouwen mét hoofddoek," zegt Fatima-Zohra Ait El Maati van Imazi Reine.

"Wij merkten dat het opvallend stil bleef en weinig mensen van het arrest afwisten. Daarom besloten we de onlinecampagne te introduceren en zijn we ook een petitie gestart. Ik maak mij zorgen om de meisjes die door een verbod op hun school niet gaan verder studeren en zo hun steentje niet kunnen bijdragen aan de maatschappij. Verloren talenten,” aldus Fatima.

Hoger onderwijs in Vlaanderen

Verschillende Vlaamse hogescholen en universiteiten lijken niet van plan een hoofddoekverbod in te voeren en reageerden ook via sociale media. 

De rector van de Universiteit Gent tweette: "De Universiteit Gent is een maatschappelijk geëngageerde en pluralistische universiteit die open staat voor alle studenten ongeacht hun levensbeschouwelijke, politieke, culturele en sociale achtergrond. Hetzelfde geldt tav. onze medewerkers. Met of zonder hoofddoek."

"Als actief pluralistische universiteit zijn wij van mening dat het nooit verantwoord kan zijn mensen uit te sluiten omwille van hun levensbeschouwelijke ideeën. Elke vorm van ongelijke behandeling wordt met klem veroordeeld. Je bent dus van harte welkom, met of zonder hoofddoek,” tweette de Universiteit van Antwerpen.

"Hebben we altijd gedaan en zullen we altijd doen. Je mag lekker aandoen waar je je goed in voelt, zowel personeel als studenten," schreef Karel de Grote Hogeschool.

Thomas More hogeschool reageerde: "Natuurlijk is iemand bij ons welkom met een hoofddoek. Wij zijn een inclusieve hogeschool waar iedereen welkom is. Het gaat om de competenties van een student/personeelslid en niet om wat hij/zij/x draagt."

Erasmushogeschool tweette: "Aan EhB is iedereen (!) welkom, ongeacht wat je draagt. Inclusiviteit zit in ons DNA en daar heeft inschrijvingsgeld niets mee te maken."

De Katholieke Universiteit Leuven schreef: “Ja, je mag een hoofddoek dragen aan onze universiteit. Als universiteit bieden we ruimte aan religieuze en levensbeschouwelijke diversiteit, en respecteren we het dragen van religieuze symbolen of kleding.”

Vrije Universiteit Brussel: “Aan de VUB staan gelijkheid en inclusie centraal. Diversiteit is een feit, ook aan onze universiteit. Laat het dus duidelijk zijn dat elke student welkom is bij ons ongeacht gender, afkomst of sociale status. Met of zonder hoofddoek.”

Meest gelezen