Komt er een volksraadspleging over Leopold II-laan in Leopoldsburg? 

In Leopoldsburg wil oppositiepartij PRO dat er een volksraadpleging komt over een mogelijk nieuwe naam voor de Koning Leopold II-laan. Sommige inwoners vinden dat die straat een nieuwe naam moet krijgen, andere vinden dat niet nodig. Koning Leopold II staat in ons land de laatste dagen opnieuw ter discussie, in de nasleep van de wereldwijde protesten tegen racisme.

In Leopoldsburg is er heel wat te doen rond een mogelijk nieuwe naam voor de Koning Leopold II-laan. De burgemeester liet gisteren al weten dat ze daarover contact gaat opnemen met de kampcommandant, omdat de straat in een militaire zone ligt. Maar oppositiepartij PRO vindt dat er in de eerste plaats een volksraadpleging moet komen.

"Wij stellen voor om het volk, samen met de andere oppositiepartijen, te raadplegen om te kijken of er een draagvlak is", legt Danny Bloemen van PRO Leopoldsburg uit. "Als 50 procent van de inwoners zegt dat we afstand moeten nemen van koning Leopold II, kunnen we ons daarbij neerleggen. Maar ik vind niet dat we de geschiedenis van Leopoldsburg, die rechtstreeks en onrechtstreeks gelinkt is aan het koningshuis, zomaar moeten wegvegen."

Intussen is het straatnaambord van de Leopold II-laan in Leopoldsburg beklad.

(lees verder onder de foto)

Leopold II opnieuw onder vuur

Door het wereldwijde protest tegen racisme en politiegeweld komt koning Leopold II opnieuw onder vuur te liggen. In veel petities wordt gevraagd om de beelden van de Belgische koning te verwijderen, vanwege zijn omstreden rol bij de kolonisatie van Congo. Onder zijn bewind zijn miljoenen Congolezen uitgebuit en gedood.

Meest gelezen