Chirurg Jessa Ziekenhuis gebruikt robot om patiënten met darmkanker te opereren

In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt worden patiënten met endeldarmkanker met behulp van een robot geopereerd. De robot werd eerder al ingezet voor prostaatchirurgie en gynaecologische ingrepen. Maar nu dus ook voor darmkanker, en dat heeft heel wat voordelen voor patiënt en chirurg.

"De endeldarm ligt helemaal beneden in het kleine bekken, dus daar hebben we weinig ruimte om te manoevreren", zegt Dr. Bert Houben. "We kunnen dat verbeteren met de robot, want zo kunnen we fijnere bewegingen uitvoeren. Hierdoor zal de behandeling van de kanker verbeteren, want we kunnen het kwaadaardig weefsel op een meer nauwkeurige manier verwijderen."

De patiënt zal ook sneller herstellen. "Als we kijken naar hoe de patiënt is na de operatie en hoe de sluitspier werkt, dan zien we dat alles toch veel vlotter verloopt", gaat Dr. Houben verder.

Ook voordelen voor de chirurg

Normaal staat de chirurg tijdens heel de operatie recht naast de patiënt, en dat is vermoeiend. "Maar nu zit je comfortabel op een stoel in een console met een computer die de robot aanstuurt, en kan je beter en geconcentreerder werken."

Binnenkort zal de robot ook ingezet worden bij ingrepen aan de pancreas.

Meest gelezen