Stichting Limburgs Landschap

Petitie met 34.000 handtekeningen voor behoud van natuurgebied de Groene Delle in Hasselt en Lummen

Het actiecomité dat ijvert voor het behoud van het natuurgebied de Groene Delle in Stokrooie (Hasselt) en Lummen heeft vanmiddag een petitie met 34.000 handtekeningen overhandigd aan Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). De actievoerders willen voorkomen dat Vlaanderen 26 hectare waardevolle natuur opoffert voor de aanleg van een nieuw industrieterrein langs het Albertkanaal.

Het actiefront dat ijvert voor het behoud van De Groene Delle is al lang geen lokaal  actiecomité meer. De buurtbewoners hebben niet alleen de steun van de Limburgse milieukoepel en Natuurpunt maar ook van de Grootouders voor het Klimaat, de Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en Extinction Rebellion. "De waardevolle natuur die we nog hebben, moeten we koesteren", zegt Erik Van den Abbeele van het Actiefront De Groene Delle. "De natuurverbindingsfunctie van de Groene Delle tussen het noordelijke en zuidelijke deel van De Wijers wordt er verbroken. Een streep door de rekening van al wie hoopte op een echt natuur- en klimaatbeleid."

"Het was een aangenaam gesprek, ook over het niet ingaan op lobbygroepen zoals de Boerenbond en Voka"

Erik Van Den Abbeele van het actiefront De Groene Delle

Een delegatie van het actiefront werd ontvangen door minister Demir zelf. "Het was een aangenaam gesprek", zegt Van Den Abbeele. "Ze gaf de indruk dat ze openstond voor onze argumenten. We hebben het gehad over de omslag die gemaakt moet worden, over het stoppen met opofferen van open ruimte. En ook over het niet meer ingaan op lobbygroepen, ze sprak in bepaalde dossiers over de Boerenbond, maar in andere dossiers ook over VOKA." 

Volgens de Bond Beter Leemilieu is er nog 1000 ha industriegrond beschikbaar in Vlaanderen, 200 ha daarvan zou langs kanalen liggen. 

Het openbaar onderzoek over de plannen met De Groene Delle loopt nog tot 7 augustus, daarna moet minister Demir een beslissing nemen."De minister zei ook meerdere malen dat er nog geen enkel besluit is genomen en dat ze het dossier geërfd heeft van haar voorganger", besluit Van Den Abbeele. 

Jan Vandoren, de man die deze maand 1.000 km door de Limburgse natuur skeelert, reed vandaag 30 km non-stop in en rond de Groene Delle. 

Meest gelezen