Scholengemeenschap Katholiek Basisonderwijs Harelbeke

Scholen in Harelbeke stoppen volgend jaar een half uur vroeger 

De 7 scholen van scholengemeenschap Katholiek Basisonderwijs Harelbeke stoppen volgend schooljaar een half uur vroeger. Op maandag, dinsdag en donderdag stoppen ze om 15.30 uur in plaats van om 16.00 uur. Er komen reacties van bezorgde ouders die er niet op tijd kunnen zijn.

De scholengemeenschap heeft een aantal redenen voor de vervroeging. “Onze middagpauze is te lang, we wilden die korter maken”, zegt Bruno Colpaert, directeur van de Vrije Basisschool Sint-Rita in Harelbeke, 1 van de 7 scholen.

"Ze hadden vroeger maar les tot 11u40, het laatste lesblok was maar 20 minuten. Dat was moeilijk te organiseren, we hebben dat dan verlengd tot 12.10 uur, zodat we 4 volwaardige lesblokken hebben van 50 minuten. We korten nu de pauze in, waardoor de dag minder lang duurt", legt Colpaert uit.

"Maar we vonden ook dat onze kinderen in de voormiddag veel meer leergierig zijn. We denken ook aan peuters die maar een halve dag komen en daardoor nu meer lestijd hebben."

Opvang niet duurder

Colpaert is er zich bewust van dat het voor sommige ouders een ingrijpende beslissing is. “Het zal niet eenvoudig zijn voor hen om zich hieraan aan te passen. Op mijn eigen school heb ik daar momenteel nog niet veel reacties op gehad. Bij andere scholen komen er meer reacties. "

De ouders moeten niet meer betalen als de kinderen nu langer in de opvang zitten. “Want de middagpauze is korter gemaakt. Als ze hun kinderen om 16.00 uur komen ophalen moeten ze geen cent meer betalen.”

Meest gelezen