Radio 2

Gemeente is wachten op subsidies beu en bouwt zelf nieuwe school in Sint-Stevens-Woluwe

Het gemeentebestuur van Zaventem bouwt volgend jaar een nieuwe gemeenteschool in deelgemeente Sint-Stevens-Woluwe. De gemeente zal het geld voor het project zelf voorschieten via een lening nadat ze te horen kreeg dat ze pas over drie jaar subsidies van Vlaanderen kan krijgen.

De gemeente staat al een paar jaar op een wachtlijst voor subsidies van AGION, het Agentschap van de Vlaamse overheid dat gemeenten subsidies geeft om scholen te kunnen bouwen. Het project is echter populair, waardoor gemeenten soms jaren moeten wachten op een tegemoetkoming. “Men heeft ons laten weten dat het nog drie jaar zou duren voor die subsidie uiteindelijk wordt toegekend”, vertelt schepen van Financiën Bart Dewandeleer (CD&V). “Dat wil zeggen dat we pas in 2027 zouden kunnen beginnen met bouwen.” Daarop wil de gemeente niet wachten, dus gaat het bestuur nu een lening van 5 miljoen euro aan om schoollokalen aan de Leuvensesteenweg te bouwen. Over drie jaar zou ze dan een tegemoetkoming van zo'n 2 miljoen euro ontvangen.

Afbraak oud-gemeentehuis

De nieuwbouwschool komt op de plaats waar nu het oud-gemeentehuis van deelgemeente Sint-Stevens-Woluwe staat. Ook feestzaal De Snuifmolen wordt afgebroken. Jaren geleden werden de gebouwen van de gemeentelijke basisschool al gerenoveerd. Normaal gezien kunnen de werken volgend jaar van start gaan. “Er komt een nieuw gebouw met zes nieuwe klaslokalen en een polyvalente zaal. De school zal die gebruiken als refter, maar er kan ook in gesport worden”, vertelt Onderwijsschepen Dirk Philips (Open VLD). “ In het weekend zal die zaal ook kunnen verhuurd worden aan verenigingen. Uiteraard komt er ook een nieuwe speelplaats en we voorzien een duurzaam groendak. We wachten al lang genoeg en willen tonen dat we Sint-Stevens- Woluwe niet vergeten zijn," besluit Philips.

Radio 2

Meest gelezen