Getty Images: © 2012 DigiPub

Overtollige corona-komkommers eindigen als zomers drankje om voedselverspilling tegen te gaan

Het ILVO uit Melle heeft een procédé bedacht om het teveel aan komkommers, dat niet verkocht raakte door de coronacris, toch te gebruiken. Ze maakten er een concentraat van, waarmee ondermeer zomerse drankjes gemaakt kunnen worden.  

Door de coronacrisis vielen restaurants stil, grote evenementen konden niet doorgaan en bedrijfscatering viel uit. De verkoop van groenten en fruit was een stuk minder dan in normale tijden en zo ontstonden grote overschotten van ondere andere komkommers op groenteveilingen. Daardoor raakte ongeveer 3.500 ton komkommers niet verkocht.  Om verspilling tegen te gaan, bedacht ILVO (het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) een techniek om meer concentraat uit de vruchtgroente te halen. Het procédé kan een middel zijn tegen voedselverspilling.

We halen een zeer geconcentreerd sap uit de komkommers. Dat kan gebruikt worden als smaakmaker in verschillende producten

Nathalie Bernaert, ILVO specialist plantaardige nevenstromen

Komkommers

Een komkommer heeft van nature weinig calorieën,  maar wel een hoge voedingswaarde: veel vezels, vitaminen, antioxidanten en mineralen. De groente bestaat ook voor ongeveer 95% uit water. Door de techniek die ILVO heeft bedacht kan de voedingswaarde én de smaak behouden blijven. En er kan ook nog steeds veel sap uitgehaald worden, zo'n 86% van de 95%.

Nathalie Bernaert is ILVO specialist plantaardige nevenstromen: “Het resultaat is een geconcentreerd sap, dat langer houdbaar is wegens het hoge suikergehalte. Dit concentraat kan dan toegevoegd worden aan tal van voedingsproducten als smaakmaker. “ 

(lees verder onder de foto)

Drankje van komkommersap

Cateringbedrijf Atelier M uit Merelbeke is een van de bedrijven die kan profiteren van de  techniek, om bijvoorbeeld een soort limonade te maken: "We zijn bezig een zomerdrankje te ontwikkelen op basis van komkommersap", vertelt Michaël Verlinden bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Ons bedrijf streeft naar een zero waste aanpak. We willen volop inzetten op het verwerken van voedseloverschotten. Deze techniek past daar in." Samen met ILVO is het bedrijf ook betrokken in het Interreg project ‘Food from Food’.

Komkommers zorgen voor een mooie kleur. Ze geven ook een heel mooi aroma af dat goed samengaat met zoete smaken
Michaël Verlinden van Catering M

Het bedrijf krijgt stalen van het komkommerconcentraat van ILVO om mee te experimenteren. "Met die stalen gaan we fermenteren en proberen we limonades en siropen te maken. Komkommers zorgen eerst en vooral voor een mooie kleur. Die geven ook een heel mooi aroma af dat goed samengaat met zoete smaken." Er is nog geen definitief product van het komkommersap gemaakt want de testen zijn nog volop bezig. "Tegen september zouden we een definitief product moeten kunnen afleveren. De resultaten zijn alvast veelbelovend", zegt Verlinden nog. 

Witloofdrankje

In het onderzoeksproject wordt er gezocht hoe overschotten kunnen verwerkt worden uit komkommers, maar ook uit andere groenten, zoals witloof dat van nature nochtans bitter smaakt. "Zelfs met witloof hebben we al lekkere combinaties kunnen maken. Het is bovendien Belgisch en heel gezond”, zegt Verlinden. Voorlopig experimenteert het bedrijf met non-alcoholische drankjes, maar het valt niet uit te sluiten dat er in de toekomst een alcoholische variant zou kunnen komen.

kasto80

Meest gelezen