Spandoeken met pictogrammen tegen sluikstorten in regio Zaventem

Sinds begin dit jaar heeft Interza, de intercommunale voor afvalbeheer in Zaventem en buurgemeenten meer dan 50 zware boetes opgelegd voor sluikstorten. De daders zijn telkens gefilmd door bewakingscamera's op gevoelige punten. Met spandoeken met pictogrammen wil Interza sluikstorten voorkomen.

Interza, de afvalintercommunale in Zaventem en buurgemeenten gaat op gevoelige plaatsen voor sluikstorten opvallende spandoeken hangen met een verwijzing naar hoge boetes. 

Interza heeft op enkele maanden tijd al meer dan 50 sluikstorters betrapt met camera’s in Zaventem, Wezembeek-Oppem, Kraainem, Steenokkerzeel en Kampenhout. De daders krijgen naast een boete tot 350 euro ook nog een factuur met opruimkosten die kan oplopen in de duizenden euro’s.

Om dat te vermijden gaan we mogelijke daders waarschuwen met opvallende spandoeken met pictogrammen, zegt woordvoerder Jan Buysse: " Omdat sluikstorten vaak 's nachts gebeurt en de daders niet altijd Nederlands begrijpen, werken we met fluorescerende spandoeken met pictogrammen die duidelijk maken dat je gefilmd wordt en dat boetes erg hoog kunnen oplopen."

Interza zegt dat het hen niet gaat om zo veel mogelijk boetes uit te delen, wel om sluikstorten zo veel mogelijk te vermijden. “Wie goed sorteert, kan de afvalkost erg beperken. Het is daarom veel slimmer en goedkoper om je afval goed te sorteren dan te riskeren om tegen de hoge sluikstortboetes op te lopen. De goede resultaten van de handhaving zijn niet enkel het gevolg van de inzet van camera’s. We krijgen veel hulp van de medewerkers op het terrein die de sluikstorten opruimen en de vuilbakjes leegmaken, maar ook van de gemeentelijke diensten, politie en onze vele honderden propere burgers. Dankzij hun informatie kunnen we bijkomende vaststellingen doen, waarschuwingen uitdelen of de camera heel gericht inzetten”, zegt voorzitter van Interza Marleen Ral.

Meest gelezen