Twee Mechelse iconen krijgen mondmaskers: "We willen de zorgverleners en Mechelaars een hart onder de riem steken"

In Mechelen zullen twee iconen vanaf nu een mondmasker dragen. Het gaat om het standbeeld De Vreugdekreet op het Plaisanceplein en om de jongste telg van de reuzenfamilie: Noa, die tentoongesteld wordt in het Huis van de Mechelaar. "We willen de zorgverleners en de Mechelaars een hart onder de riem steken", zegt schepen van cultuur Björn Siffer (Groen).

Een inwoonster kwam met het idee om een beeld een mondmasker te geven en zo de vele sterkhouders in de zorg een hart onder de riem steken. "Dat vonden we meteen een goed idee", zegt Siffer. 

De twee Mechelse iconen zijn erg verschillend. "We hebben aan de ene kant voor het klassieke kunstwerk De Vreugdekreet van Mariette Teugels gekozen. Aan de andere kant hebben we een moderner stuk gekozen. De reus Noa is samen met haar broer Amir de nieuwste aanwinst bij de reuzenfamilie in Mechelen. De reus staat voor diversiteit en creativiteit. Zo willen we zo veel mogelijk verschillende mensen aanspreken", zegt Siffer aan Radio 2 Antwerpen.  

Naast mondmaskers uitdelen, wilden we ook iets symbolisch doen

Björn Siffer

De actie maakt deel uit van het Mechelse herstelplan. "Er zijn een aantal praktische zaken die in dat plan staan, zoals mondmaskers uitdelen. Maar we vonden het ook belangrijk om iets symbolisch te doen", zegt Siffer. 

De mondmaskers voor deze twee komen uit het naaiatelier van AMAi, waar maatschappelijk kwetsbare mensen aan upcycling doen. Bij upcycling worden oude onbruikbare materialen gerecycleerd tot iets nieuw en mooier. AMAi maakten de voorbije jaren voor de Mechelse reuzenfamilie ook al regenjasjes.

Meest gelezen