aNNo architecten

Unieke kerkruïne in Hulshout wordt bevrijd van klimop

De gemeente Hulshout wil de ruïne van de Sint-Michielskerk laten restaureren, maar dan zal er eerst een hoop klimop verwijderd moeten worden. De ruïne is nog amper zichtbaar omdat ze helemaal overwoekerd is. Een gespecialiseerde firma start nu met de snoeiwerken. De restauratie van de ruïne kan dan in het najaar beginnen.

De ruïne van de Sint-Michielskerk in Hulshout is een beschermd monument. Het dak en ongeveer een kwart van de muren van de kerk zijn verdwenen. De delen die er nog staan, zijn volledig begroeid met klimplanten. De gemeente en Kempens Landschap gaan de ruïne laten restaureren in het najaar en daarom moeten de planten eerst gesnoeid worden.

In Engeland en Schotland zie je wel vaker van deze ruïnes, maar in Vlaanderen zijn ze eerder uitzonderlijk

Philippe De Backer, Kempens Landschap

"Het snoeien zal heel precies moeten gebeuren want we willen het monument niet beschadigen", zegt Philippe De Backer van Kempens Landschap. "Het is behoorlijk uniek, zo'n ruïne. In Engeland en Schotland zie je ze wel vaker, maar in Vlaanderen zijn ze eerder uitzonderlijk."

Klimop als korset

De klimop tast het bouwwerk aan, maar de planten vormen tegelijkertijd ook een soort korset om alles recht te houden. Een gespecialiseerde firma gaat de klimplanten nu voorzichtig snoeien en de stammen doorsnijden zodat ze uitdrogen en grip verliezen. Daarna kunnen ze gemakkelijker verwijderd worden.

In het najaar wordt de kerkruïne gerestaureerd. Vanaf de zomer van volgend jaar kan ze dan dienen als rustplek of zouden er ook kleine evenementen kunnen plaatsvinden. 

Meest gelezen