Hilde De Windt

Vlaamse Zwemfederatie: "Onbegrijpelijk dat zwembaden nog steeds gesloten moeten blijven"

De Vlaamse Zwemfederatie begrijpt niet waarom er nog steeds geen toelating is om de zwembaden weer te heropenen. Volgens het plan van de Veiligheidsraad moeten de zwembaden gesloten blijven tot 1 juli.  Maar er is geen reden om de Vlaamse zwembaden gesloten te houden, aldus de federatie.

In onze buurlanden kan er wel alweer gezwommen worden in de zwembaden, bij ons nog niet. De Vlaamse Zwemfederatie - en bij uitbreiding de hele sector, die er eerder ook al een open brief over schreef - begrijpt niet waarom er nog geen versoepeling mogelijk is voor de zwembaden hier.

Volgens het plan van de Veiligheidsraad moeten de zwembaden gesloten blijven tot 1 juli. "Maar er geen reden om de onze zwembaden gesloten te houden", zegt An Rydant van de Vlaamse Zwemfederatie. "In het water kan je helemaal niet besmet geraken en met betrekking tot de kleedkamers en de douches liggen er draaiboeken klaar. Alles kan dus veilig verlopen."

In het water kan je helemaal niet besmet geraken 

An Rydant, Vlaamse Zwemfederatie

De Zwemfederatie is bovendien bang dat de wachtlijsten voor kandidaat-zwemmers verder zullen oplopen maar dat tegelijkertijd ook heel wat mensen hun lidmaatschap zullen opzeggen omdat ze niet langer willen wachten om weer te beginnen sporten. "Zwemmen is een sport die je niet zomaar kan simuleren in je tuin."

Vandaag zit de Commissie Sport in het Vlaams Parlement nog samen over de heropening van de zwembaden. Rydant wil daarom haar pleidooi nog eens kracht bijzetten. "In onze sport gaat weinig geld om, daarom vrees ik dat we in vergelijking met voetbal of wielrennen wat minder druk kunnen zetten." 

Meest gelezen