Plastic korrels in onze waterlopen en in zee. Milieumaatschappij pakt het aan.

De Vlaamse Milieumaatschappij wil vervuiling met plastic korrels in de waterlopen aanpakken.  De korrels dienen als grondstof voor allerlei producten. Maar bij het laden en lossen komen er nogal eens korrels in de natuur en het water terecht, bijvoorbeeld in Tessenderlo.

"De afgelopen jaren waren er verschillende incidenten met plastic korrels", vertelt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij. "Bij het laden en lossen, gaan er nogal wat korrels verloren en vaak komen die uiteindelijk in waterlopen, en later in de zee terecht."

Vogels en andere waterdieren kunnen hierdoor sterven

"Die plastic korrels lossen niet in water op", gaat Katrien Smet verder. "Vogels en ook andere waterdieren eten dan die korrels op. Ze kunnen daardoor spijsverteringsproblemen krijgen en uiteindelijk sterven. Bovendien zijn die korrels, als ze in waterlopen of de zee terechtkomen, moeilijk op te ruimen. Voorkomen is dus beter dan genezen."

Wie zelf vervuiling met plastic korrels tegenkomt, mag dat altijd melden bij de politie of bij de gemeentelijke milieudienst. 

Meest gelezen