Ferm

Troostplekken op vijf locaties in Limburg: “Om stil te staan en troost te bieden na zware coronacrisis”

Vrouwenbeweging Ferm gaat dit weekend op vijf verschillende plekken in Limburg troostplekken inrichten. Die kan je vinden in Hamont-Achel, Hechtel-Eksel en Zutendaal. Het gaat om rustige plekjes in de natuur, waar mensen in stilte kunnen bekomen van de mogelijke gevolgen van de coronacrisis. 

“De afgelopen maanden hebben veel mensen heel wat moeten missen”, vertelt Noëlla Schouteden van Ferm. “Familie en vrienden, maar ook onze activiteiten. Sommigen hebben dierbaren verloren tijdens de crisis, en konden geen afscheid nemen op een volwaardige manier. In normale omstandigheden is het logisch dat je elkaar troost biedt en een knuffel geeft. Maar in deze tijden kan dat niet. Daarom hebben we de campagne ‘Plan Troost’ gelanceerd, waar die troostplekken deel van uitmaken.”

De troostplekken vind je in de Limburgse natuur. Daar staat dan een bordje met uitleg. Maar welke invulling de troostplek juist krijgt, kunnen bezoekers zelf kiezen. “Er kunnen bijvoorbeeld kleurrijke linten in de bomen hangen die symbool staan voor troost. Daar kunnen bezoekers dan de naam van een persoon opschrijven. Het is een symbolische plek, waar je even kan stilstaan bij troost.”

Ik hoop dat we met de troostplekken die nood kunnen invullen. Daarnaast is het ook belangrijk om het gegeven ‘troost’ opnieuw bespreekbaar te maken.

Noëlla Schoutenden, vrouwenbeweging Ferm

Volgens Schouteden is zo’n initiatief broodnodig. “We horen bij onze leden en vrijwilligers dat er heel veel nood is aan zo’n project. Ik hoop dat we met de troostplekken die nood kunnen invullen. Daarnaast is het ook belangrijk om het gegeven ‘troost’ opnieuw bespreekbaar te maken. Hoe je troost biedt en hoe je troost krijgt.”

Meer informatie over de troostplekken vind je op www.samenferm.be.

Ferm

Meest gelezen