VS lanceert sancties tegen iedereen die het Assad-regime in Syrië helpt; dreigt economische ineenstorting?

Vanaf vandaag zijn er opnieuw strengere Amerikaanse economische sancties tegen het regime in Syrië ingesteld. Die kunnen ook buitenlanders en bedrijven treffen die investeren in het land. De voorbije week was er al sociaal protest in Syrië, ook bij aanhangers van Assad. De Syrische munt lijkt alvast in te storten en daardoor wordt het leven er erg duur.

De nieuwe wet draagt de wat bizarre naam Caesar Act, wat een zware impact laat vermoeden. Dat zal wellicht ook kloppen. Er zijn nu al westerse sancties tegen toplui van het regime van Bashar al-Assad en zijn familieleden in Syrië, maar nu er komt er een forse schep bovenop.

Volgens dat nieuwe pakket Amerikaanse maatregelen kunnen ook buitenlandse personen, instellingen en bedrijven sancties krijgen als ze investeren in Syrië. Dat lijkt vooral gericht tegen Russische en Iraanse kandidaat-investeerders. Het zijn vooral die landen die willen investeren in de wederopbouw van Syrië na de verwoestende oorlog. De nieuwe sancties zouden dat afhankelijk kunnen maken van een politieke overgang die de VS genegen is. 

De sancties zouden niet opgelegd worden als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan: met name als de bombardementen op burgers stoppen, de tienduizenden gevangenen zouden worden vrijgelaten en als de uit Syrië gevluchte inwoners er met "waardigheid" kunnen terugkeren. 

"Economische oorlogvoering", aldus Assad

Het regime van Bashar al-Assad beschouwt de nieuwe sancties als "economische oorlogvoering tegen Syrische burgers" en dat zijn ze in feite ook. Ze isoleren Syrië van het internationale financiële systeem en van zijn bondgenoten Rusland en Iran. 

Ook zou de centrale bank van Syrië geviseerd kunnen worden. Die bank heeft net de officiële koers van het Syrische pond met meer dan 40 procent verminderd tegenover de dollar. De waarde van die munt stort zowat in mekaar, zowel officieel als op de zwarte markt. Daardoor wordt de invoer van onder meer voedsel erg duur en dat raakt de gewone Syriër, ongeacht aan welke kant van de oorlog die staat. (Lees verder onder de foto).

De voorbije week is er sociaal protest uitgebroken in de zuidelijke stad al-Suwayda, niet ver van de grens met Jordanië. Daar wonen nochtans vooral druzen en die stad was in de oorlog altijd loyaal gebleven aan Assad. Ook in de havensteden Tartus en Latakia aan de Middellandse Zee, ook traditionele bolwerken van de Assad-clan, werd er geroepen om het ontslag van Assad. De sancties zijn dan wel niet van toepassing op voedselhulp of andere humanitaire hulp van ngo's, ze zijn toch voelbaar.

Een onbedoeld nevenaspect van de Caesar Act is Libanon, economisch een poort van Syrië naar de buitenwereld. Libanon dreigt zo ook getroffen te worden en kampt zelf al met een zware financiële economische crisis en een groot volksprotest. 

Meest gelezen