Videospeler inladen...

Commissie in parlement zal zich buigen over koloniaal verleden

In het federaal parlement zal een commissie zich buigen over het Belgische koloniaal verleden. Dat zijn de fractieleiders van de verschillende partijen overeengekomen. Het is nog onduidelijk of dat binnen een bestaande commissie moet gebeuren, of er een nieuwe commissie wordt opgericht. Ook de precieze opdracht van de commissie moet nog worden omschreven. 

Een "waarheidscommissie" over het koloniaal verleden van België. Dat was het voorstel van parlementsvoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) en Groen, als antwoord op het debat rond beelden van onder andere Leopold II, en de Black Lives Matter-beweging in het algemeen. Die waarheidscommissie zou dan eventueel kunnen uitmonden in een vraag aan koning Filip om zich te verontschuldigen voor het Belgische optreden in Congo. 

De fractieleiders van de politieke partijen zaten vanmorgen samen om het voorstel te bespreken. Een "waarheidscommissie" komt er niet, maar er is wel een akkoord dat het parlement moet debatteren over de kwestie. Ook CD&V en N-VA gingen akkoord met het voorstel, ook al gaven Sammy Mahdi (CD&V) en Theo Francken (N-VA) afgelopen weekend aan dat ze dat niet meer nodig vonden. Enkel Vlaams Belang stemde niet in met het voorstel. 

Nog veel onduidelijk

De vorm waarin het debat zal doorgaan, is nog niet definitief uitgewerkt. Zo is er nog niet beslist of het debat kan plaatsvinden in de bestaande commissie Buitenlandse Zaken, of er een nieuwe "bijzondere" commissie moet worden opgericht.

Ook over de concrete opdracht die de commissie krijgt, is nog twijfel. "Verengen we het tot Leopold II of nemen we het volledige koloniale verleden van België onder de loep? Wat is de rol van de experten, wat met de slachtoffers? Die vragen moeten vooraf behandeld worden, nog voor het parlementair reces (op 21 juli, red.)", zegt Dewael. Concreet zal de commissie Buitenlandse Zaken nu bespreken hoe het debat er precies moet uitzien. 

Excuses

CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten wil dat het debat over de volledige koloniale periode gaat, en vindt ook dat het debat "kan leiden tot excuses". "Maar die zijn rap uitgesproken. Er moet dus ook iets aan gekoppeld worden zodat de Congolese bevolking er iets aan heeft. Experten kunnen ons daarin begeleiden", klinkt het. 

"Wij van SP.A zijn van mening dat er excuses moeten komen", zegt fractieleider Meryame Kitir duidelijk. "30 juni staat voor de deur. We vieren dan 60 jaar onafhankelijkheid van Congo. Het is belangrijk dat we daar een signaal geven." De partij wil dus niet wachten tot het werk van de commissie rond is. Ook SP.A zegt er meteen bij dat excuses niet zullen volstaan en pleit er bijvoorbeeld voor om discriminatie aan te pakken met praktijktesten op de arbeids- en huurmarkt. 

Ook Groen, die een resolutie over de kwestie indienden in de commissie Buitenlandse Zaken, wil dat er excuses komen, "liefst al op 30 juni dit jaar". "Maar als dat niet gebeurt, willen we er met commissie voor zorgen dat er volgend jaar geen redenen meer zijn om het niet te doen", klinkt het. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier het gesprek met filosofe Alicja Gescinska in "De afspraak" over waarheid, leugen en waarachtigheid:

Videospeler inladen...

Meest gelezen