Wereldgezondheidsorganisatie beveelt meteen oud reumamedicijn aan als standaardbehandeling voor COVID-19

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert dokters over de hele wereld om dexamethason te gebruiken als standaardbehandeling voor mensen die zwaar ziek zijn door COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Dexamethason is een cortisonemedicijn dat al 60 jaar gebruikt wordt als ontstekingsremmer. Moeten we nu allemaal dat medicijn gaan kopen en dreigt er een tekort als de hele wereld dat medicijn wil?

Britse onderzoekers lieten gisteren weten dat Dexamethason levens kan redden van mensen die zwaar ziek zijn door het coronavirus. De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt dit als een doorbraak. 

Dexamethason, dat is de naam van het zestig jaar oude medicijn dat levens blijkt te redden van mensen die zuurstof en beademing nodig hebben nadat ze door COVID-19 werden getroffen. 

De WHO prees de resultaten van de klinische proef als "geweldig nieuws". Voor patiënten die op de intensive care aan beademingsapparatuur liggen, bleek de behandeling met dexamethason het sterftecijfer met ongeveer een derde te verminderen.

Voor patiënten die alleen zuurstof nodig hadden, lag het sterftecijfer ongeveer een vijfde lager. Het middel wordt al sinds de jaren zestig gebruikt om ontstekingen bij ziekten zoals artritis te verminderen.

Standaardbehandeling

De klinische richtlijnen van de WHO voor de behandeling van met het coronavirus besmette patiënten zijn gericht op artsen en andere medische professionals. Daarbij worden de nieuwste gegevens gebruikt om clinici te informeren over de beste aanpak van alle fasen van de ziekte.

Hoewel de resultaten van de dexamethason-studie voorlopig zijn, zeiden de onderzoekers achter het project dat het medicijn onmiddellijk de standaardbehandeling zou moet worden bij ernstig getroffen patiënten.

Bekijk de uitleg over het oude reumamedicijn dat in een Britse studie ook bleek te helpen voor coronapatiënten uit ons Journaal van dinsdag 16 juni. (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Stormloop voor een generisch middel?

Het medicijn is een courant medicijn en de meeste grote ziekenhuizen in ons land hebben het in voorraad. Particulieren kunnen het medicijn niet zomaar kopen bij de apotheker. Je hebt daarvoor een voorschrift nodig. Professor intensieve zorgen Pieter Depuydt van het UZ Gent denkt niet dat er een tekort zal ontstaan aan dit medicijn.

Het medicijn onder de naam dexamethason is 60 jaar oud. Het patent is ondertussen verlopen. Dat betekent dat de samenstelling vrij is als een soort “open source” en dat het kan geproduceerd worden als een generisch middel. Het zou dan ook geen probleem mogen zijn om het wereldwijd op grote schaal aan te maken, meent Depuydt. Het is trouwens een goedkoop medicijn. Een dosis voor één behandeling kost amper 6 euro. 

Ontstekingsremmend effect van cortisonen

Het UZ Gent gebruikt het medicijn dexamethason nog niet. “We wachten nog de publicatie van de studie af en zullen overwegen om het te gebruiken,” zegt longarts en intensivist Depuydt. “Momenteel gebruiken we een alternatief, Medrol. Het belangrijkste uit de Britse studie is trouwens dat het niet zozeer gaat om dexamethason maar over het feit dat cortisonen levensreddend kunnen zijn voor mensen die met het COVID-19 virus besmet werden."

"In die klasse van cortisonen zijn er een aantal gelijkaardige producten die in een aantal details van elkaar verschillen maar ze hebben allemaal een sterk ontstekingsremmend effect. En dit is waarschijnlijk hetgeen een gunstig effect heeft bij COVID-19”, zegt Depuydt. “Ik denk dat dexamethason een eerstekeusproduct zal worden als de studie bevestigd wordt. Maar als dexamethason uitgeput is, zijn er voldoende alternatieven die een gelijkaardige werking hebben en die ook kunnen gebruikt worden.”

Vlaamse specialisten wijzen erop dat het geen wondermiddel is. Het is ook geen vaccin dat beschermt tegen corona. Het vermindert wel het aantal sterfgevallen bij mensen die zwaar besmet geraken.

Meest gelezen