Event-manager Valerie De Knop voert vandaag mee actie voor het Heizelpaleis.
Radio 2

Evenementensector barricadeert Heizelpaleis met muziekkisten: "We krijgen geen enkel perspectief"

Verschillende grote bedrijven en vakverenigingen uit de evenenementensector voeren vandaag actie aan de Heizelpaleizen in Brussel. Ze vragen aandacht voor de zware financiële problemen waar de sector sinds de coronacrisis mee te kampen krijgt.

Door de trappen van Paleis 5 op de Heizelvlakte symbolisch vol met flightcases te zetten, willen de actievoerders naar eigen zeggen "de oorverdovende stilte van de regering over de evenementensector" aan de kaak stellen. "Veel mensen in onze sector voelen zich volledig vergeten", beaamt Valerie De Knop uit Meise. Zij is zelfstandig event manager en voert mee actie. "Sinds 12 maart is er geen enkele opdracht meer binnen gekomen en ook voor de rest van het jaar is alles geschrapt. Na de winkels en de scholen mag nu ook de horeca weer open. Ook zij zijn natuurlijk zwaar getroffen, maar de evenementensector wordt volledig vergeten. We krijgen geen enkel perspectief", vindt De Knop.

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ook Andy Devos, zaakvoerder van verhuurbedrijf Gi Van Aalst uit Kortrijk, vond de actie in Brussel dringend nodig, zo vertelde hij vanmorgen aan Radio 2 West-Vlaanderen. “De meeste mensen weten dat de coronacrisis is begonnen half maart, maar wij zijn al van begin maart onze opdrachten kwijt. En er staat eigenlijk nog niets op de agenda tot eind dit jaar.”

Devos vindt dat er te weinig aandacht is voor de audiovisuele sector. “We worden vergeten. Er komt echt geen enkele opdracht binnen, want feestjes zijn nog niet aan de orde. Hier en daar hebben we een aanvraag, maar het is niet groot genoeg om weer open te gaan. Wij zijn dus eigenlijk nog gesloten. Ik doe die enkele opdrachten dan zelf als zaakvoerder, maar het personeel zit thuis. Ook de freelancers, die in normale omstandigheden veelvuldig worden ingeschakeld, zitten nu thuis.”

Deze zomer kunnen er kleinschalige evenementen georganiseerd worden tot 200 personen, maar toch verandert dat voor hen niets, zegt Devos: “Er mag geen muziek zijn en er mag niet gedanst worden. Wij vallen dus uit de boot.”

Nood aan perspectief

Volgens de actievoerders zijn zo'n 3.200 bedrijven en 80.000 jobs in gevaar. "Elke dag zonder groen licht of zonder vooruitzichten van de overheid vergroot de kans op nog meer faillissementen in de sector. Door de onzekerheid blijven mensen ook evenementen schrappen. De situatie is ondragelijk", klinkt het. "Wij hebben vanaf het begin onze verantwoordelijkheid genomen: sinds 12 maart is er in ons land geen enkel evenement georganiseerd. Nu is het de beurt aan de regering om haar verantwoordelijkheid op te nemen en onze toekomst te garanderen", aldus nog de actievoerders.

Radio 2

Meest gelezen