Radio 2

Betonbedrijf uit Vlamertinge heeft veel schade na felle buien: "De site leek op een meer"

Een wolkbreuk deed woensdagnamiddag de bedrijfssite van Valcke Prefab Beton in de Ieperse deelgemeente Vlamertinge overstromen. “In een half uur viel er 50 liter water per vierkante meter”, zegt Charles Valcke, zaakvoerder van het bedrijf. 

Het was alle hens aan dek gisteren bij Valcke Prefab Beton in Vlamertinge, een bedrijf dat gespecialiseerd is in industriebouw en toeleveren van stortbeton. Tijdens de felle regenbuien 's middags liep twee derde van het bedrijf onder water. Zaakvoerder Charles Valcke:  “De afleiders en riolen konden de grote hoeveelheid water niet slikken, waardoor grote delen van het bedrijf onderliepen. Op het buitenterrein stond het water een halve meter hoog, precies een meer. In de productiehallen liepen lagere zones en putten met machines helemaal onder.”

(lees verder onder de foto)

De 200 medewerkers begonnen meteen met pompen en poetsen. “Er ging zo een halve werkdag verloren", zegt Valcke nog. "Daarnaast hebben we materiële schade aan machines. In totaal gaat het om een verlies van meer dan 20.000 euro. We brengen nu de volledige schade in kaart om zoveel mogelijk te recupereren via de verzekering.”

Tegen zo veel regen kan je je niet wapenen

De wolkbreuk kwam iets te vroeg, want het bedrijf is bezig met de aanleg van een tweede bufferbekken dat regenwater zal opvangen. “Zo overbruggen we lange droogtes en helpen we overstromingen in de streek tegen te gaan, maar ik betwijfel of dat bufferbekken veel had geholpen. Zoveel neerslag in zo’n korte tijd is nog nooit gebeurd. Een van onze medewerkers, die hier al 30 jaar werkt, had dit nog niet meegemaakt. Geen enkele riolering of bedrijf kan zich hiertegen wapenen.”

Meest gelezen