Landbouwer Matthias Van Buggenhout in zijn serre.
Radio 2

Londerzeelse landbouwers willen hun boerenmarkt terug

Landbouwers uit Londerzeel hopen dat de traditionele boerenmarkten binnenkort weer georganiseerd worden. Vooral nu de gewone markten wél opnieuw kunnen plaatsvinden. In volle coronacrisis besliste de gemeente om de twee boerenmarkten in het voorjaar niet te laten doorgaan. Na de zomer wil de gemeente heropstarten.

In Londerzeel zijn er elk jaar vier kleine boerenmarkten, afwisselend in één van de vier deelgemeenten. Twee voor de zomer en twee na de zomer. De twee markten die normaal gezien in het voorjaar zouden plaatsvinden, zijn geannuleerd. "Ik vind het jammer dat de markten niet konden doorgaan," vertelt landbouwer Matthias Van Buggenhout (29). "Gelukkig hebben we tijdens de coronacrisis veel bezoekers gehad in onze hoevewinkel."

Rechtstreeks contact met de klant

Het bedrijf van Van Buggenhout kiest bewust om zelf producten rechtstreeks aan de consumenten te verkopen en werkt dus niet samen met supermarkten. "We vinden die korte keten als klein bedrijf heel belangrijk. Het contact met onze klanten is een grote troef. Of het nu in onze eigen hoevewinkel is of op de boerenmarkt: je producten rechtstreeks kunnen voorstellen, vinden we de beste manier van werken."

Heropstart in het najaar

Het gemeentebestuur is van plan om de boerenmarkten na de zomer opnieuw te laten doorgaan. “Het was keuzes maken tijdens de lockdown”, reageert burgemeester Conny Moons (LWD). “De gemeentediensten waren volop in de weer met de heropstart van de gewone markt. We moesten snel schakelen en konden niet alles ineens heropstarten. In het najaar starten we de boerenmarkten zeker weer op. Londerzeel zet al jaren heel erg in op streekproducten en dat gaan we blijven promoten", aldus de burgemeester.

Meest gelezen