Oproep vereniging Brusselse ondernemingen: "Rond bedrag af naar boven om handelaars te steunen"

De koepelvereniging van de Kamer van Koophandel en het Verbond van Ondernemingen in Brussel (Beci) roept klanten op om het bedrag van hun aankopen naar boven af te ronden. Om zo de handelaars die het door de coronacrisis extra moeilijk hebben financieel te ondersteunen. 

Stel, je gaat met een paar vrienden gezellig op café en de rekening bedraagt op het einde van de avond 18,20 euro. Je zou er dan voor kunnen kiezen om het bedrag te laten afronden op 20 euro. Op die manier verdient de horecazaak in kwestie 1,80 euro extra aan jullie bestelling. Dezelfde redenering kan je ook doortrekken wanneer je pakweg een nieuw paar schoenen of een boeket bloemen koopt bij de plaatselijke handelaar.

Ook de stad Brussel en andere gemeenten in het Gewest steunen het initiatief. "Klanten kunnen zelf beslissen of ze de winkels in hun buurt willen ondersteunen. Door de prijzen af te ronden naar boven zou een deel van de consumenten veel kleine handelszaken kunnen helpen om een faillissement te voorkomen en vlotter van deze crisis te herstellen”, vindt de schepen voor Economische Zaken in Brussel, Fabian Maingain (DéFi).

Maar wat dan met de btw?

De Belasting Toegevoegde Waarde (btw) die je als consument betaalt op de goederen en diensten die je koopt, zou nog roet in het eten van de actie kunnen gooien. Het spreekt voor zich dat de handelaars er meer profijt zouden uithalen als er op de extra inkomsten van de afgeronde prijzen geen belasting wordt geheven. Schepen Maingain stelt dan ook voor om het systeem op dezelfde manier te behandelen als bijvoorbeeld fooien in de horeca. Die giften zijn namelijk belastingvrij en belanden dus integraal in de portefeuille van de handelaar.

Volgens Beci zou het afronden van de prijzen een grote impact kunnen hebben op de Belgische economie. De vereniging raamt het bedrag op 43 miljoen euro per maand, waarvan 4,6 miljoen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Voor de handelaars zelf zou dat gemiddeld een extra inkomst van 100 à 1.000 euro per maand kunnen betekenen. Op voorwaarde dat ze geen btw moeten betalen op de extra giften.

Handelaars zijn enthousiast

"Ik vind het een goede actie. Voor mijn eigen winkel is het systeem weliswaar niet echt toepasbaar. We verkopen luxekleding van ontwerpers, dus onze prijzen zijn sowieso aan de hogere kant en we ronden alles altijd af op 1 of 5 euro", vertelt Sonja Noël van kledingwinkel Stijl. "Ik voel de steun van onze klanten wel. Sommigen komen met opzet een tweede keer langs om een extra product te kopen. Zelf probeer ik andere collega's ook te steunen door bijvoorbeeld eens extra op restaurant te gaan."

Lieve Buyse treedt haar collega bij. Zij heeft met Hatshoe een schoenenwinkel even verderop in de Dansaertstraat in Brussel. "Het is fijn dat mensen ons willen steunen. De lockdownperiode kan je niet zomaar inhalen, dus voor dit seizoen zullen de cijfers niet zo positief zijn. Het is moeilijk te voorspellen en dat zal voor iedere winkel anders zijn. Alle steun is uiteraard welkom, maar ik verwacht niet van mijn klanten dat ze mij extra geld geven."

Meest gelezen