pexels.com

Brusselse inwoners mogen 420 soorten reptielen houden als huisdier

Het Brussels Gewest heeft een lijst opgesteld met 422 soorten reptielen die inwoners mogen houden. Het gaat om 249 hagedissen, 107 slangen en 66 schildpadden, die makkelijk te houden zijn. 

Niet iedereen is er gek op, maar in Brussel zijn reptielen razend populair als huisdier. Maar omdat het geen makkelijke soort is, kiest het Brussels Gewest voor een lijst van dieren die ook door onervaren eigenaars makkelijk te houden zijn. Ze zijn niet te groot, ongevaarlijk voor mensen, en hebben makkelijk te verkrijgen voedsel nodig. Daarnaast weten ook dierenwinkels en gespecialiseerde zaken welke soorten ze mogen verkopen en welke niet. 

In de lijst staan ook voorwaarden om de dieren te houden. Zoals een verlicht terrarium, ventilatie, voedsel en water

Brussels minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt

Brussels minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt kwam met het idee van de lijst. “Op die manier kunnen we impulsaankopen tegenhouden en controleren welke dieren worden verkocht. In de lijst met reptielen zijn ook voorwaarden toegevoegd om de dieren te houden. Zo kunnen we hun welzijn verzekeren.” 

Zo is bijvoorbeeld de verlichting in het terrarium erg belangrijk, gaat Clerfayt verder. "Die moet aangepast zijn aan het ritme van het dier. Reptielen zijn koudbloedig, maar houden van warmte. Het terrarium moet uitgerust zijn met een warmtebron die aangepast is aan de soort en haar behoeften. Ventilatie, voedsel en water zijn voorwaarden om zo'n dier te houden. Tenslotte moet de huisvesting beantwoorden aan de noden van de betrokken soort."

Verboden soorten

Brusselaars die reptielen bezitten die niet op de lijst staan, mogen die houden. Wel alleen op voorwaarde dat ze kunnen aantonen dat ze de dieren al bezaten vóór de invoering van de lijst met reptielen.

Meest gelezen