Google Maps

Centrum Herenthout wordt woonerf: "Terrassen kunnen veilig uitbreiden"

Het centrum van Herenthout wordt omgevormd tot een woonerf. Zo kunnen horeca-uitbaters hun terrassen op een veilige manier uitbreiden. "We weten dat het niet zonder problemen zal verlopen, maar we willen een toegeving doen aan de horeca", zegt burgemeester Stijn Raeymakers (N-VA).

In een woonerf hebben voetgangers over de gehele breedte van de openbare weg voorrang. Bestuurders mogen er maximaal 20 km per uur rijden. "Het is de bedoeling dat het gemotoriseerd verkeer rond het centrum rijdt en dat je enkel in het centrum komt als je bij een lokale handelaar moet zijn of in het centrum woont", zegt burgemeester Stijn Raeymaekers (N-VA). 

De maatregel is bedoeld om de lokale horeca de mogelijkheid te geven om hetzelfde aantal klanten te bedienen. "De terrassen staan in een normale situatie al zo dicht mogelijk bij de openbare weg. Door de afstandmaatregel van 1,5 meter kunnen de horeca-uitbaters minder mensen ontvangen op dezelfde oppervlakte. Door van het centrum een woonerf te maken, kunnen we een ruimte op de openbare weg voorzien als terras", vertelt Raeymaekers op Radio 2 Antwerpen.

Veiligheidsmaatregelen

Om de nieuwe verkeerssituatie zo veilig mogelijk te maken, heeft de gemeente veiligheidsmaatregels genomen. "Voor het verkeer dat nog wel in het centrum moet zijn, hebben we met de horeca-uitbaters afgesproken dat ze een semivaste constructie uitzetten. Zo is het duidelijker voor de bestuurders waar de terrassen juist staan. Op gevaarlijke plaatsen zullen we bloembakken plaatsen, om zo de terrassen duidelijk af te scheiden", zegt Raeymaekers.

We beseffen dat het niet zonder problemen zal verlopen
Stijn Raeymaekers

Omdat het verkeer een omweg zal moeten gebruiken, wordt de verkeerssituatie moeilijker. "Er zal een minder vlotte doorstroom door het centrum zijn en dat zal niet zonder problemen verlopen", geeft Raeymaekers toe. "Maar in de zomermaanden is er sowieso minder woon- en werkverkeer. Door de coronamaatregelen is het nu het juiste moment om de horeca en het verkeer op elkaar af te stemmen", klinkt het.

Termijn onduidelijk

De burgemeester schat dat het woonerf er de hele zomer zal blijven. "Zolang de afstandsregels gerespecteerd moeten worden, blijft het woonerf. Ik denk niet dat de horeca snel opnieuw normaal kan werken. Daarom vermoed ik dat het woonerf de hele zomer van toepassing gaat zijn." 

Meest gelezen