Nieuwe topvrouw contactopspoorders: "We zitten aan 4,5 telefoontjes per medewerker per dag. Er komt ook een tracing-app"

Karine Moykens uit Herselt is het nieuwe hoofd van de dienst van contactopspoorders. Dat is het callcenter dat moet nagaan met wie besmette covidpatienten contact hadden. "Er komt ook een tracing-app die je privacy garandeert", zegt Moykens op Radio 2 Antwerpen.

"Ik durf zeggen dat de cijfers van de contactopspoorders erop vooruitgegaan zijn", zegt Karine Moykens, de nieuwe topvrouw van de dienst in "Start Je Dag". "Op dit moment doen onze mensen van het callcenter gemiddeld 4,5 telefoonoproepen per dag tegenover 1,5 in het begin." Moykens volgt Emmanuel André op als voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing. Daarnaast blijft de Herseltse Moykens ook de taskforce leiden die de crisissituatie in de woonzorgcentra en andere zorgsectoren moet oplossen. 

Er komt ook een tracing-app die de hoogste privacygarantie biedt

Karine Moykens

Tweede lockdown vermijden

Wie besmet is met COVID-19 krijgt van de contactopspoorders telefonisch de vraag om een lijst te maken van alle mensen met wie er de voorbije 14 dagen fysiek contact was. Alle mensen op die lijst zullen op hun beurt ook gebeld worden, om te zeggen dat ze mogelijk besmet zijn. "Preventief werken blijft belangrijk om een tweede uitbraak te voorkomen. Als we de verspreiding van het virus beter in kaart brengen, kan ook een grote lockdown vermeden worden. In dat geval moeten we bijvoorbeeld geen hele sector maar slechts een paar bedrijven stilleggen", zegt Moykens op Radio 2 Antwerpen. 

Anonieme tracing-app op komst

Afgelopen vrijdag besliste de Vlaamse regering dat er ook een tracing-app komt. "Die is belangrijk om contacten in kaart te brengen met mensen van wie je de naam of het telefoonnummer niet kent. Zeker in het najaar wanneer we naar sportstadions en voorstellingen kunnen gaan, en niet op het terras maar binnen op café zitten. De app zal via bluetooth automatisch registreren bij wie je in de buurt bent. Als gebruiker moet je dus niets intypen of aanklikken", zegt Moykens. Volgens de topvrouw is de privacy gegarandeerd. "We werken met het DP3T-platform dat de hoogste privacygarantie biedt. Duitsland, Zwitserland en Nederland gebruiken dezelfde technologie. Alle gegevens zijn versleuteld. Op het moment dat een arts vaststelt dat je besmet bent, krijg je een code. Die geef je in via de app. Op dat moment krijgt iedereen die bij je in de buurt was op zijn of haar gsm een seintje. Onze dienst weet niet naar wie."

Meest gelezen