Hackers politieschool spoorloos: onderzoek stopgezet

Het onderzoek naar de hacking van de Oost-Vlaamse politieschool PAULO is stopgezet. Het parket onderzocht de zaak grondig, maar kon de daders niet identificeren. Bij het incident kregen hackers meer dan honderd adressen, bankrekeningnummers en gsm-nummers van politiemensen en magistraten in handen. 

De bewuste hacking gebeurde in het voorjaar van 2019, maar kwam pas later aan het licht. De daders maakten gevoelige gegevens buit van ongeveer 400 magistraten, politiemensen en studenten. In een artikel uit Het Nieuwsblad stelde Paul Schelleman, verantwoordelijke van de gegevensbescherming van de provincie Oost-Vlaanderen, dat de hack wellicht op de website van de school gebeurde. Die wordt gerund door een externe firma, niet door de provincie zelf. Ondertussen zijn er extra maatregelen genomen om de website te beschermen. 

Phishing berichten

Verschillende slachtoffers ontvingen in de maanden na het incident phishingberichten. De daders deden zich voor als banken én probeerden zo geheime codes te ontfutselen. Het parket startte een onderzoek om de hackers op te sporen, maar verklaarde vandaag dat het dossier is afgesloten. Ondanks grondig onderzoek blijven de daders spoorloos.  

Klacht na perslekken

Eén maand na de hacking kwam aan het licht dat een zestigtal dienstkaarten van leerling-agenten aan PAULO spoorloos zijn. De politieschool vermoedde dat de kaarten verloren raakten én dat het niet om diefstal gaat. In de nasleep van beide ‘gelekte’ incidenten diende de provincie Oost-Vlaanderen klacht in tegen onbekenden, meer specifiek voor het doorgeven van vertrouwelijke informatie aan journalisten. “Dit berokkent ons imagoschade”, vertelde gedeputeerde Kurt Moens (N-VA) toen aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. “We gaan ook intern onderzoeken hoe de vork in de steel zit.”  

kasto80

Meest gelezen