BELGA

Professor politieke wetenschappen over "deloyale houding" Kaouakibi (Open VLD): "Inschattingsfout van de partijleiding"

Dat het Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open VLD) gisteren als enige een wetsvoorstel van de oppositie rond praktijktesten goedkeurde, is het gevolg van een inschattingsfout van de Open VLD-partijleiding. Dat zegt professor politieke wetenschappen Karen Celis. 

Binnen een politieke partij (en de meerderheid) wordt afgesproken hoe er zal worden gestemd in het parlement en doorgaans houdt iedereen zich dan aan die afspraak. Gisteren was dat anders: Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi steunde - als enige Open VLD'er - een voorstel van de oppositie.

Dat voorstel ging over de invoering van praktijktesten om discriminatie op de arbeidsmarkt en de huurmarkt tegen te gaan. De meerderheid (CD&V, N-VA en Open VLD) wil niet meer weten van het woord praktijktesten en spreekt van een monitoringsysteem. El Kaouakibi zag dat dus anders. 

"De partijcohesie is een heel belangrijk element in ons politieke systeem en dit is dus een uitzondering", zei professor Celis in "De wereld vandaag" op Radio 1. "De meerderheid moet kunnen rekenen op de stemmen van hun parlementsleden om zo het regeerakkoord te kunnen uitvoeren."

"Dat leidt wel tot een spanningsveld tussen de partij die ervoor heeft gezorgd dat je verkozen kan worden en de mensen die op jou hebben gestemd. 

Goed gesprek

"Meestal is zo'n stemmenconflict met een goed gesprek opgelost, maar in sommige gevallen is dat niet mogelijk. In dit geval was het politieke zelfmoord geweest voor Kaouakibi om de partij te volgen en dus heeft in dezen de partijleiding een inschattingsfout gemaakt."

"Normaal gezien staan op een lijst mensen met dezelfde overtuiging. Als daar een inschattingsfout wordt gemaakt, waardoor je nu iemand hebt die zegt dat ze een beslissing niet kan verzoenen met waar ze voor staat, met haar achterban, dan krijg je dit soort accidents de parcours."

Meestal is zo'n stemmenconflict met een goed gesprek opgelost, maar in sommige gevallen is dat niet mogelijk

"De roep van bepaalde groepen in de samenleving, waar Kaouakibi een nauwe connectie mee heeft, is nu erg luid. Dat zet de loyauteit op scherp. Partijen zetten vertegenwoordigers van die groepen op de lijst, maar men houdt blijkbaar te weinig rekening met de gevoeligheden van die mensen", legt Celis nog uit.

Zet dit de deur open voor andere "dissidente" stemmen? "Politieke partijen zijn volop op zoek naar connectie met de burger. Er zijn vernieuwingen aan de gang om op een andere manier aan politiek te doen, om los te komen van die oubollige partijpolitiek. Nu zijn er misschien mensen die geproefd hebben dat de banden tussen individuele parlementsleden en burgers kunnen worden aangehaald." 

Beluister hieronder het gesprek met professor Karen Celis in "De wereld vandaag":

Meest gelezen