Doorgangshuis in Hasselt moet voorkomen dat ex-gevangenen dakloos worden

De stad Hasselt opent in het najaar een doorgangshuis voor mensen die de gevangenis verlaten. Daarmee wil de stad, samen met het sociaal verhuurkantoor Midden-Limburg die mensen begeleiden en zo het risico verkleinen dat ze dakloos of thuisloos worden. 

Het is een huis waar ex-gedetineerden uit Hasselt of buurgemeenten tijdelijk terecht kunnen, als ze uit de gevangenis komen. "Wanneer je uit de gevangenis komt, word je op straat gezet. Zij hebben vaak geen opvangnet", zegt schepen van Welzijn Joost Venken (Roodgroen+). "Ze hebben geen huis meer en geen job, en de kans is dus groot dat ze dakloos worden. Dat willen we preventief aanpakken."

We willen de ex-gevangenen begeleiden naar een eigen woonst en nieuwe job

Joost Venken, schepen van Welzijn

Het huis zal een tijdelijke oplossing zijn. "We willen een huis creëren waar een 4 à 5-tal ex-gedetineerden kan opgevangen worden, waarbij we hen ook kunnen begeleiden", gaat Venken verder. "Gedurende 3 tot 6 maanden willen we hen begeleiden zodat ze een woonst en een job vinden. We zijn ervan overtuigd dat dat moet kunnen."

Meest gelezen