Edgard Roux (70) is proefpersoon voor injectie met kandidaat-coronavaccin: “Ik vind dat mijn burgerplicht”

Edgard Roux is 70 en laat zich binnenkort inspuiten met een proefvaccin tegen corona. Hij is een van de meer dan 400 vrijwilligers die zich hebben gemeld om het proefvaccin van farmabedrijf Janssen Pharmaceutica en moederbedrijf Johnson & Johnson te testen. “Ik vind dat mijn burgerplicht”, vertelt hij in “Achter de feiten” op Radio 1. Op zijn leeftijd behoort Edgard Roux tot de risicogroep, maar hij heeft er alle vertrouwen in. Hij heeft er een hele carrière in de farmasector opzitten en nam vroeger ook al deel aan testen op nieuwe vaccins. 

Onlangs meldde het Vlaamse farmabedrijf Janssen Pharmaceutica dat het niet pas in september, maar al volgende maand zijn pas ontwikkelde coronavaccin begint te testen op mensen. Er hebben zich in een minimum van tijd al meer dan 400 vrijwilligers gemeld om daaraan mee te doen.

Edgard Roux is een van hen. Hij is 70 jaar en arts van opleiding, en hij heeft een hele carrière in de farmasector achter de rug. Hoewel hij gezien zijn leeftijd tot de risicogroep behoort heeft hij geen schrik, vertelt hij in het Radio 1-programma “Achter de feiten”.

“Ik vind dat het eigenlijk mijn burgerplicht is om mee te doen”, zegt Edgard Roux. “Dat is de eerste en belangrijkste motivatie voor mij. Als we allemaal achteroverleunen en wachten totdat iedereen het doet, dan krijgen we natuurlijk nooit een vaccin.”

Ik vind dat het eigenlijk mijn burgerplicht is om mee te doen.

Edgard Roux (70), proefpersoon coronavaccin

“Hoe rapper deze studie recruteert, hoe rapper die gedaan is en we resultaten hebben. Hoe rapper er dan naar de volgende studie kan overgeschakeld worden. Uiteindelijk gaat dat allemaal leiden tot een registratiedossier en tot een registratie in Europa, en dan kan het product op de markt komen.”

Het is geen toeval dat de onderzoekers bij Edgard terechtgekomen zijn: “Ik heb al aan een paar studies met vaccins meegedaan, onder ander voor een griepvaccin en voor een vaccin tegen diarree. En dus kenden ze me. En ik had gezegd: als er nog iets is, dan wil ik wel graag meedoen. Dus ik ben meteen gecontacteerd.”

Met zijn 70 jaar is Edgard een risicopatiënt voor corona, maar dat schrikt hem blijkbaar niet af: “Eigenlijk niet nee. Als ik weet wat voor veiligheidsmaatregelen er allemaal getroffen zijn, dan heb ik daar eigenlijk helemaal geen schrik van. Johnson & Johnson zal als farmaceutische firma geen enkel risico lopen. Er ze hebben dit soort van vaccins al 60.000 keer gebruikt, zonder noemenswaardige problemen. Ja, dan kan ik eigenlijk op twee oren slapen.” 

Dat bevestigt Gwenn Waerlop, lab coördinator van het onderzoekscentrum van de Universiteit Gent waar het vaccin getest zal worden. “Edgard krijgt natuurlijk niet het virus zelf ingespoten. Wel een vaccin, op basis van een vector, dat is een soort boodschapper die een genetische code draagt van een stukje van het coronavirus. In het lichaam van Edgard wordt dat vertaald naar een eiwit, dat een immuunrespons moet uitlokken, waardoor hij dus antistoffen gaat aanmaken. Het is zodanig gemonitord bij de dierproeven, het is allemaal door verschillende autoriteiten geëvalueerd, zodat de proefpersonen gerust mogen zijn in het veiligheidsaspect.”

Mocht er ondanks alles toch iemand ziek worden, wat dan? Ook daar maakt Edgard zich niet al te veel zorgen over: “De firma die de opdracht geeft om de studie uit te voeren neemt daar een verzekering voor, en de patiënt is verzekerd voor alle ziektes, bijwerkingen en wat er zich ook zou kunnen voordoen. Dus ik ben 100 % verzekerd, zelfs als ik zou gaan skiën en ik breek mijn been.”

Ik verwacht in dit geval eigenlijk niet veel meer dan een blauwe plek bij het inspuiten, of wat pijn in mijn arm. Eventueel wat koorts, een paar dagen.

Edgard Roux (70), proefpersoon coronavaccin

Hoewel hij eerder ook aan andere tests voor vaccins heeft meegewerkt, heeft Edgard nooit problemen gehad: “Eigenlijk nog nooit. Ik verwacht in dit geval eigenlijk niet veel meer dan een blauwe plek bij het inspuiten, of wat pijn in mijn arm, wat spierpijn. Eventueel wat koorts, een paar dagen, die heel gemakkelijk te behandelen is met wat paracetamol of iets dergelijks.” Edgard zal zelf voor alle duidelijkheid ook niet besmettelijk zijn, aangezien hij het virus zelf niet ingespoten krijgt. 

Voor proefpersonen is een vergoeding van 1500 euro voorzien, maar dat speelt voor Edgard niet mee in zijn motivatie om mee te doen met deze test: “Ik zou liegen als ik zou zeggen dat dat niet mooi meegenomen is. Maar eigenlijk doet dat er niet toe. Ik behoor tot de oudere groep, meestal gepensioneerden die veel tijd hebben. Maar de jongeren moeten zich voor deze test misschien vrijmaken of moeten verlof nemen, en dat kost dan misschien toch wel wat geld. En dat moet natuurlijk wel gecompenseerd worden. Dus ik ben ook helemaal niet zo zeker dat wij wel die 1500 euro zullen krijgen. Maar nogmaals, daar komt het niet op aan.”

Beluister hieronder het gesprek uit "Achter de feiten" op Radio 1 met proefpersoon Edgard Roux en lab coördinator Gwenn Waerlop:

Meest gelezen