Foto Gentse Politie

Gentse agenten dragen "Fleeky", een soort elastische sjaal in plaats van mondmasker: "Veel comfortabeler"

De agenten van de Gentse politie dragen vanaf morgen een soort elastische sjaal met filter in plaats van de gewone mondmaskers. Want die geven veel irritatie aan de huid van het gezicht. "De Fleeky is veel comfortabeler om een hele dag te dragen", vertelt Matto Langeraert van de Gentse politie.

Mensen die voor hun job dag in dag uit, al maanden aan een stuk, mondmaskers moeten dragen kunnen getuigen hoe lastig dat kan zijn. Vooral de irritatie aan de huid van het gezicht maakt het moeilijk om het urenlang te dragen. Ook de Gentse politie moet mondmaskers dragen en de agenten ervaren er hinder van. Het korps zocht samen met een Gents bedrijf naar een oplossing en heeft een alternatief gevonden in de Fleeky, een soort elastische sjaal met filter in. 

De agenten dragen vaak 8 uur lang een mondmasker. Dat gaf veel irritatie aan het gezicht. Deze Fleeky is een stuk comfortabeler
Matto Langeraert, woordvoerder van de Gentse politie

"Het is allemaal begonnen met de collega's die klaagden dat ze pijn hadden aan hun gezicht door de mondmaskers urenlang te dragen. Zij dragen dat vaak 8 uur aan een stuk. Ook de rekkers achter de oren deden op den duur echt pijn. We zijn dan bij bvba Corbit terechtgekomen, een Gents bedrijf. De mensen van dat bedrijf hebben dan het ontwerp van de Fleeky voorgesteld", vertelt woordvoerder van de Gentse politie Matto Langeraert.

Uitbreiding basisuniform

De Fleeky is eigenlijk een uitbreiding van het basisuniform. Naast de gewone kledij die we allemaal kennen in het straatbeeld komt daar dus een sjaal bij. "Het is een soort elastische sjaal geworden met ruimte voor een filter. In de volksmond is het gekend als een "buff". "Het moest ook een duurzaam alternatief worden voor de wegwerpbare mondmaskers. "Het moest duurzaam zijn en herbruikbaar. Je kan de sjaals wassen op 60 graden en ze drogen heel snel, je moet ze zelfs niet strijken."

Duurzaam

Het politiekorps draagt duurzaamheid een warm hart toe: "We wilden echt werken met een lokaal bedrijf en het principe van de korte keten volgen. Als je iets uit China laat komen is het vaak niet zo goed afgewerkt en er is ook een heel lange leveringstijd van 12 tot 15 weken. Door samen te werken met het Gentse bedrijf hebben we kwalitatieve maskers die dan ook nog eens veel vroeger binnengekomen zijn."

De sjaal blijft ook goed zitten voor brildragers want er zit een neusklem in. Daardoor dampen de brilglazen niet aan
Matto Langeraert, woordvoerder van de Gentse politie

"Het is voorzien van een neusklem. Zo blijft de sjaal goed zitten. Ik ben zelf een brildrager en bij gewone mondmaskers dampen mijn brilglazen aan", legt Langeraert uit. "Met deze sjaal heb ik dat niet dankzij de neusklem. Er is ook een opening waar je verschillende types filter kan insteken. Je kan er de medisch goedgekeurde insteken maar indien eens nodig kan je er ook een koffiefilter insteken."

(lees verder onder de foto)

Foto Gentse Politie

Ook als gewone sjaal

Iedere agent heeft één Fleeky ontvangen met 10 medisch goedgekeurde filters. "De filters kunnen zelfs in twee geknipt worden want ze zijn vrij groot, dus genoeg filters ook. Een extra voordeel is ook nog dat in de winter de Fleeky ook gewoon als sjaal kan gedragen worden. De agenten kunnen het dus onder de kin schuiven voor warmte rond de nek. "

De naam Fleeky werd bedacht door het bedrijf dat de sjaals ontwikkelde en verwijst naar de "Gentse Flikken" zoals de agenten in Gent genoemd worden. De sjaals zijn donkerblauw en bedrukt met het logo van de Gentse politie. Het korps heeft 3.000 exemplaren besteld die in fases aan de agenten worden gegeven. "Sommige mensen zijn in verlof, die krijgen het dan later." 

Vanaf morgen kunnen we de Gentse "flikken" en hun nieuwe sjaals in de straten van Gent zien.

kasto80

Meest gelezen