Opvallend meer eikenprocessierupsen in Beringen dit jaar

In Beringen is een gespecialiseerde firma volop bezig om de nesten van de processierups te verwijderen met speciale stofzuigers. Daar is het probleem groter dan andere jaren. Maar volgens het Provinciaal Natuurcentrum is de overlast in de rest van de provincie niet groter.

In sommige gebieden is er opvallend minder hinder, dankzij het preventief sproeien zegt expert Luc Crevecoeur. Maar de processierupsen rukken dus wel op in Alken, Tessenderlo en Beringen: "Veel gemeenten hebben extra inspanningen gedaan en we hebben goede weersomstandigheden gehad. Daarom hebben we zeker in woonomgevingen minder klachten. Maar de rupsen vliegen uit en dus komen ze op plekken die we niet verwacht hadden."

Je kon de vensters niet openzetten, want je had schrik dat de vuiligheid binnen zou komen

Norbert Ziembicky

In Beringen is het nog nooit zo erg geweest. "Het is het eerste jaar dat we last hebben", zegt buurtbewoner Norbert Ziembicky. "Je kon de vensters niet meer openzetten, want je had schrik dat die vuiligheid binnen zou komen. Maar de stad heeft meteen een firma gestuurd om het op te kuisen, dus daar ben ik blij mee. Hopelijk eten de vogels de rest nog op." 

Hinder neemt binnenkort af

Volgens Luc Crevecoeur van het PNC zal de hinder van de processierupsen over tien dagen sterk afnemen, omdat de rupsen dan verpoppen en geen brandharen meer hebben. Door het zachte weer dit voorjaar gebeurt dat iets eerder dan gewoonlijk.

Meest gelezen