Jean Kennedy samen met haar broer president John Kennedy in 1961.
AP1961

Jean Kennedy Smith (92), de laatste van de "Kennedy-generatie", is overleden

In New York is Jean Kennedy Smith, de zus van voormalig president John Kennedy en diens broers Robert en Edward Kennedy overleden. Ze was onder president Bill Clinton ambassadeur in Ierland en was daar betrokken bij de aanloop naar het vredesproces voor Noord-Ierland.

Jean Kennedy Smith was 92. Ze was de achtste van de negen kinderen van Joseph Kennedy, die eind de jaren 30 VS-ambassadeur was in Groot-Brittannië. Opvallend, want de Kennedy's zijn van Iers-katholieke afkomst en hebben dat nooit weggestoken. 

Zus Jean trad vooral na 1960 op de voorgrond toen haar broer John F. Kennedy verkozen werd tot Democratisch president van de VS. Ze vergezelde hem op een aantal reizen, onder andere die naar Ierland in 1963. Eind dat jaar werd president Kennedy doodgeschoten in Dallas. In 1968 werd broer Robert of "Bob", voormalig minister van Justitie, en toen presidentskandidaat voor de Democraten, op zijn beurt vermoord. De oudste broer, Joseph Kennedy, was in de Tweede Wereldoorlog gesneuveld.

She is as Irish as an American can be

President Clinton over zijn ambassadrice in Ierland, Jean Kennedy

Jean Kennedy deelde dus in de drama's van de uitdunnende familie, tenminste in haar generatie. Toch kwam ze in de jaren 90 uit de schaduwen terug toen de Democratische president Bill Clinton haar benoemde tot ambassadeur in Ierland. "Ze is zo Iers als maar kan voor een Amerikaanse", zo vond Clinton toen.

Het werd geen rustige periode, Jean moeide zich met het vredesproces voor Noord-Ierland dat toen op stapel stond en overhaalde Clinton in 1994 om een visum te verstrekken aan Gerry Adams, de voorman van Sinn Fein, de politieke partij die banden heeft met de katholieke terreurgroep IRA. De Britten waren woest, maar toenmalig Iers premier Bertie Ahern zei dat het visum voor Adams een erg belangrijk feit geweest is in de aanloop naar vrede in Noord-Ierland, een akkoord dat in 1998 gerealiseerd werd. In dat jaar stapte Jean Kennedy op als ambassadeur. Enkele jaren geleden kreeg ze van president Barack Obama nog de Medal of Freedom. 

Jean Kennedy is de laatste van haar generatie. Haar broer senator Edward "Ted" Kennedy is in 2009 overleden. 

Terug in het Witte Huis: Jean Kennedy krijgt de Medal of Freedom van president Obama.
AP2011

Meest gelezen