Jos Delbeke over klimaat na corona: "Aantal vluchten zal dalen, maar steward kan evengoed op langeafstandstrein werken"

Klimaatexpert Jos Delbeke ziet blijvende positieve effecten van de coronacrisis op het klimaat en een aantal jobs die niet zullen terugkeren. In de Kamer heeft de regering op een aantal vragen geantwoord over de coronacrisis: hoe zit het met evenementen, de zorgsector en de steun aan Aviapartner? Herbekijk de belangrijkste updates over het coronavirus in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de dalende trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

"Een steward kan evengoed op een langeafstandstrein werken"

Jos Delbeke, de vroegere directeur-generaal Klimaat bij de Europese Unie, ziet dat de coronacrisis een positief effect kan hebben op de strijd tegen de opwarming van het klimaat. Vooral in de transportsector zal wellicht veel veranderen. Dat zei Delbeke in "De afspraak".

"Als we nu banen redden die we binnen 5 à 10 jaar niet meer nodig hebben, dan zullen de kosten oplopen. Kijk naar de luchtvaartsector. Het aantal zakenvluchten zal misschien halveren of verminderen met een derde. Binnen Europa moeten we toch nadenken over lange afstandstreinen en of een steward nu op een vliegtuig werkt of op een trein..."

Bekijk het gesprek met Jos Delbeke in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Premier Wilmès (MR) houdt vast aan timing: "Massa-evenementen blijven verboden tot 31 augustus"

Grote massa-evenementen zoals concerten of grote beurzen blijven verboden tot 31 augustus. Dat heeft premier Sophie Wilmès (MR) nogmaals stellig gezegd tijdens het vragenuurtje in de Kamer.  

Eerder vanmorgen protesteerde de evenementensector nog op de Heizel, in Brussel. Want volgens de sector zijn 80.000 jobs in gevaar, aangezien grotere evenementen pas vanaf september zouden kunnen plaatsvinden. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Opsporingsonderzoek naar aankoop mondmaskers Avrox

Er is een opsporingsonderzoek gestart naar de aankoop van 15 miljoen mondmaskers bij het Luxemburgse Avrox. Dat bevestigt een woordvoerder van het Brusselse parket donderdagavond na berichtgeving van RTBF.

Het gaat om stoffen mondmaskers die Defensie op vraag van de federale regering voor de Belgische bevolking bestelde. Defensie ging daarvoor in zee met Tweeds & Cottons uit Gent voor 3 miljoen exemplaren en het Luxemburgse Avrox voor 15 miljoen stuks. Vooral over die laatste maskers rezen er vragen en verschillende bedrijven beweerden dat ze ten onrechte bij de aanbesteding zijn geweerd.

"In juni werd een opsporingsonderzoek geopend naar de vennootschap Avrox naar aanleiding van een proces-verbaal", zegt parketwoordvoerder Denis Goeman. "In dit stadium is er geen enkele overtreding vastgesteld", benadrukt hij. "Maar het opsporingsonderzoek is nog niet afgesloten."

Ook met een milde vorm van COVID-19 kunnen gezondheidsklachten lang aanslepen

Vermoeidheid, kortademigheid, hoofdpijn: heel wat patiënten die een milde vorm van COVID-19 hebben doorgemaakt, hebben er 3 maanden na de eerste symptomen nog altijd last van. Dat blijkt uit een onderzoek waaraan de Universiteit Hasselt heeft meegewerkt.   

Lees meer in dit artikel:

Steunpakket voor artiesten en technici uit de cultuursector on hold

Een wetsvoorstel van PS en Ecolo-Groen dat artiesten en technici uit de cultuursector makkelijker toegang moet geven tot werkloosheidsuitkeringen is donderdag niet door de Kamer geraakt. N-VA heeft een advies van de Raad van State gevraagd en krijgt daarvoor de nodige vijftig stemmen gevonden bij Open Vld, CD&V en Vlaams Belang.

Om de zwaar getroffen cultuur- en evenementensector te steunen, werkten Ecolo-Groen en de PS een voorstel uit.

Kunstenaars en technici die in 2019 tien prestaties of twintig gepresteerde werkdagen in de cultuursector kunnen aantonen, zouden toegang krijgen tot werkloosheid. De werkloosheidsuitkering vermindert ook niet wanneer er inkomsten zijn uit auteursrechten of naburige rechten. Beide maatregelen zouden geldig zijn tot het einde van het jaar.

Restaurants en kleinhandel gaan maandag weer open in New York

New York City versoepelt vanaf maandag een aantal regels in de omgang met de coronapandemie. De huidige cijfers laten toe dat de miljoenenstad naar fase twee van de lockdown kan overschakelen, zo stelde burgemeester Bill de Blasio donderdag.

In deze tweede van vier fases is het opnieuw toegelaten te werken in kantoren en mag de kleinhandel de deuren weer openen. De zowat 27.000 restaurants in de Big Apple mogen klanten op terrassen bedienen en kappers kunnen weer aan de slag, op voorwaarde dat ze maximum de helft van hun capaciteit in de zaak benutten.

Overal blijven de regels van social distancing en de hygiënevoorschriften gelden.

Gas en elektriciteit tot eind maart niet afgesloten in Brussels Gewest

De Brusselse regering heeft de "winterperiode 2019-2020" voor energieleveringen verlengd tot 31 maart 2021. Daardoor kan de gas of elektriciteit van mensen die getroffen zijn door de coronacrisis tot na de volgende winter niet afgesloten worden.

De maatregel betekent dat de energieleveringen gedurende heel het jaar 2020 niet mogen onderbroken worden, zoals dat meestal enkel in de winter het geval is. Klanten die dreigen afgesloten te worden, zullen automatisch doorverwezen worden naar Sibelga, die als leverancier zal optreden.

Paradise City organiseert op 1 en 2 juli "coronaproof" festival voor 200 personen

De organisatoren van Paradise City, die hun festival voor elektronische muziek van 26 tot 28 juni een jaar moesten uitstellen, hebben voor 1 en 2 juli een "coronaproof" editie uitgewerkt waarbij aan het Kasteel Ribaucourt in Perk (Steenokkerzeel) telkens 200 personen ter plaatse gezeten in vlotten op het water het optreden van drie live- en dj-sets zullen kunnen bijwonen. De optredens zullen ook live worden gestreamd.

Paradise City is een festival dat omwille van zijn ecologische aanpak al enkele keren in de prijzen viel. Ook het gebeuren op 1 en 2 juli zal voor 100 procent op groene energie draaien. Voor de eind juni geplande zesde editie waren onder meer Charlotte Adigéry, Howling en Kruder & Dorfmeister aangekondigd. De reeds aangekochte tickets blijven automatisch geldig voor de editie van 2021.

Ryanair vliegt vanaf zondag weer vanuit Charleroi

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair hervat vanaf zondag een deel van zijn vluchten op de luchthaven van Charleroi. Dat meldt de luchthaven, waar Ryanair de belangrijkste klant is.

Aanvankelijk had de maatschappij gezegd pas vanaf juli de activiteiten te hernemen, maar vanaf zondag zullen toch al twintig routes naar negen landen worden bediend. De rest van het netwerk zal de maatschappij normaal gezien vanaf 1 juli weer bedienen.

Andere maatschappijen, zoals Wizz Air, Pegasus en Belavia, hervatten eerder deze week al hun activiteiten op Charleroi. Eind juni komt ook Air Corsica terug.

Cateringbedrijf valt terug op vijftien procent van de omzet

Voor veel bedrijven in de evenementensector is het bang afwachten wat de toekomst brengt. Het bedrijf J&M Catering Services bestaat al bijna dertige jaar. Het is zwaar getroffen door de coronacrisis.

Het bedrijf telt 131 vaste medewerkers en een veertigtal freelancers. Vandaag haalt het nog amper vijftien procent van de jaarlijkse omzet.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen