Videospeler inladen...

Franse president Emmanuel Macron verklaart de Britten "eeuwige dankbaarheid" voor hun rol in WO II

De Franse president Emmanuel Macron is het Verenigd Koninkrijk persoonlijk komen bedanken voor de rol in de strijd tegen het nazisme. Hij deed dat op de 80e verjaardag van de oproep van generaal Charles de Gaulle op de Britse omroep BBC. De Gaulle riep het verslagen en bezette Frankrijk toen op om aan de zijde van de Britten te blijven strijden tegen nazi-Duitsland.

Die korte "l'appèl du 18 juin" is heilig in Frankrijk en de 80e verjaardag moest natuurlijk gevierd worden. President Emmanuel Macron is speciaal het Kanaal overgestoken om de Britten te bedanken voor hun steun. 

Macron betuigde de "eeuwige dankbaarheid" van zijn land. Londen was in 1940 volgens hem "de wieg van het vrije Frankrijk" en "het laatste bastion van hoop op een ogenblik dat alles verloren leek". 

Het bleef niet bij woorden: Macron verleende de Britse hoofdstad Londen ook het "Légion d'Honneur" of erelegioen, de hoogste onderscheiding in Frankrijk. De Britse kroonprins Charles en zijn echtgenote Camilla waren de gastheer en gastvrouw voor de enthousiaste Franse president. (Lees verder onder de foto).

Prins Charles en Camilla luisteren naar de Franse president Macron in Carlton Gardens in Londen.

Nadien trok Macron ook naar de ambswoning van de Britse premier Boris Johnson in Downing Street. Naast de herdenking van de oorlog staan daar echter ook moderne knelpunten op de agenda: er wordt ook gesproken over de coronacrisis en over een akkoord over de handelsbetrekkingen tussen Londen en de EU na de brexit. Dat akkoord moet er tegen het einde van het jaar zijn, maar de onderhandelingen verlopen stroef. 

In de sporen van generaal de Gaulle

Vanochtend was er in Parijs al een plechtigheid om de verjaardag van de oproep van generaal de Gaulle te vieren. President Macron ontmoette in het Museum van de Bevrijding een aantal bejaarde verzetsstrijders. In dat museum is ook de originele tekst van die oproep bewaard. Er was ook een eerbetoon aan de Mont Valérien, enkele kilometers buiten Parijs waar tijdens de bezetting meer dan duizend verzetsstrijders en gijzelaars zijn geëxecuteerd door de nazi's. (Lees verder onder de foto).

President Macron en een buste van zijn voorganger de Gaulle in het Museum van de Bevrijding.

De ceremonie in Parijs werd opgeluisterd door de Red Arrows, het stuntteam van de Britse luchtmacht en door de Franse tegenhanger, de Patrouille de France. 

Aanleiding was een korte oproep van generaal Charles de Gaulle op de Britse omroep BBC waarin hij het bezette Frankrijk opriep om de wapens op te nemen en te strijden aan de zijde van de Britten tegen nazi-Duitsland. De Gaulle positioneerde zich zo tegen het regime van de Franse maarschalk Pétain die had besloten om te collaboreren met Duitsland. (Lees meer over de oproep van de Gaulle onder de foto).

De Patrouille de France en de Red Arrows nabij de Eiffeltoren in Parijs.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

De oproep van de Gaulle: wat was dat nu ook weer?

Op 17 juni 1940 houdt de pas benoemde premier van Frankrijk, maarschalk Philippe Pétain, een radiotoespraak in Bordeaux. Hij roept op tot de overgave van Frankrijk. "Verder vechten tegen Duitsland heeft geen zin, we moeten een wapenstilstand onderhandelen". Een paar dagen later zal die wapenstilstand - zeg maar overgave - officieel worden. Een deel van Frankrijk (het grootste stuk, zoals Parijs en grote delen van noorden en het westen) wordt door de Duitsers bezet gebied, het zuidoostelijke deel blijft zogenaamd "vrij". Maarschalk Pétain gedraagt zich als zelfbenoemd staatshoofd van het collaborerende Vichy-regime. (Lees verder onder de foto).

Charles de Gaulle aanvaardt die overgave niet en wil niet capituleren. Hij vliegt op 17 juni van Bordeaux naar Londen, waar hij dezelfde dag nog de Britse premier Winston Churchill ontmoet. De Gaulle was maar net tot generaal benoemd, en al wel politiek actief. Maar toch was hij op dat ogenblik nog redelijk onbekend. Dat verandert snel.

Op 18 juni 1940 stapt de jonge generaal in Londen de BBC-studio's binnen. Het duurt even voor de Britse omroep toelating geeft voor een radiotoespraak, maar na contact met de Britse regering mag het toch. De boodschap van de Gaulle, kort samengevat "Frankrijk heeft een slag verloren, maar niet de oorlog". 

De originele "oproep van 18 juni" is trouwens niet opgenomen of bewaard gebleven, en hij bereikte ook maar een beperkt publiek. Hij is in de loop van de volgende dagen wel herhaald en in kranten gepubliceerd. De generaal vraagt aan Franse officieren en soldaten in Engeland om contact met hem op te nemen, om het verzet verder te zetten. "De vlam van het Franse verzet zal niet doven", zo besluit de Gaulle zijn toespraak. Hij wordt de leider van de Franse regering in ballingschap. 

Later zal "de generaal" een tweede keer de redder van het vaderland zijn. Hij wordt president tussen 1959 en 1969, en geeft vorm aan de vijfde Franse republiek. Tot vandaag is de Gaulle een lichtend voorbeeld voor veel Fransen. Hij staat symbool voor een sterk presidentieel beleid, in een onafhankelijk en trots Frankrijk. Meer dan duizend (!) pleinen in het land dragen zijn naam. De centrumrechtse partij LR voelt zich de erfgenaam van het gaullisme. Maar haast iedereen wil een graantje meepikken van zijn politieke erfenis. Het is voor president Macron een reis naar Londen waard. De Gaulle blijft een soort kwaliteitsmerk, waar iedereen van links tot uiterst rechts zich te gepasten tijde graag van bedient. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen