Ex-politiewoordvoerder Gonzalez is commandeur in Orde Leopold II: "Blij met erkenning, maar moeilijk om fier te zijn"

De voormalige woordvoerder van de politie in Gent Manuel Mugica Gonzalez heeft met gemengde gevoelens de erkenning van commandeur in de Orde van Leopold II in ontvangst genomen. Net nu de figuur Leopold II onder vuur ligt voor zijn rol in het koloniaal misbruik van zwarten, heeft Gonzalez de oorkonde van commandeur gekregen. 

De voormalige politiewoordvoerder van de politie in Gent Manuel Mugica Gonzalez heeft van Binnenlandse Zaken de erkenning van commandeur in de Orde van Leopold II gekregen. Gonzalez werkte meer dan dertig jaar bij de politie in Gent en is vandaag gemeenteraadslid in Gent voor Open VLD.

"Het is natuurlijk een erkenning voor het werk dat je gedaan hebt. Ik ben vereerd met de appreciatie, maar gezien de zaken die vandaag lopen rond Leopold II, is het met gemengde gevoelens", legt Gonzalez uit in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Wat koning Leopold II gedaan heeft, is niet altijd zo fraai geweest

Manuel Mugica Gonzalez

De erkenning wordt toegekend op het niveau van Binnenlandse Zaken. "Dat heeft te maken met wat je precies gedaan hebt tijdens je carrière en de duur van je carrière. Heel belangrijk is dat je geen tuchtblad mag hebben om in aanmerking te komen. Ik was sinds 1986 officier bij de politie in Gent en onbevlekt."

Aan de toekenning van het ereteken van commandeur in de Orde van Leopold II is geen geldsom verbonden. "Het is gewoon een oorkonde die je opgestuurd krijgt. Het is toeval dat ik het net nu krijg. Ik had er eigenlijk al recht op in 2011, maar de toekenningen hebben een tijd stilgelegen door de reorganisatie van de politie. Vandaag is men een inhaalbeweging aan het doen", legt Gonzalez uit.

Manuel Mugica Gonzalez vindt het moeilijk om de titel in deze tijden met grote fierheid te dragen." Intussen is er al heel veel te doen geweest rond de figuur van Leopold II. Wat die koning heeft gedaan, is niet altijd zo fraai geweest."

Gonzalez heeft de oorkonde van commandeur in de Orde van Leopold II ontvangen, maar de medaille zal hij niet aankopen. "Er zijn mensen die heel veel waarde aan zo een erkenning hechten, maar voor mij is dat niet zo belangrijk. Als je de medaille wil, moet je die zelf gaan kopen. Dat ga ik niet doen", besluit Gonzalez.

Meest gelezen