AFP or licensors

Maurice is gestorven, de beroemde Franse haan die een rechtszaak won

In Frankrijk is Maurice gestorven, hij was zes. De haan stierf een natuurlijke dood in zijn woonplaats Saint-Pierre-d'Oléron. Hij werd wereldberoemd na een rechtszaak, en groeide uit tot het symbool van het plattelandsleven. 

De haan Maurice werd beroemd, zoals het hoort voor een haan, door zijn ochtendlijk gekraai. De eigenares Corinne Fesseau gaf zelf toe dat hij "nogal vocaal" was. Maar zijn ochtendlijke geluiden waren vooral een doorn in het oog van de buren, een gepensioneerd echtpaar met een tweede verblijf op het eiland Oléron in het westen van Frankrijk. 

Corinne Fesseau sloot de haan 's avonds op, zodat zijn ochtendlijk gekraai wat gedempt zou worden. Het mocht niet baten. In 2017 stapten de tweedeverblijvers naar de rechter. De rechtbank van Rochefort besliste uiteindelijk in september vorig jaar dat Maurice mocht blijven leven en blijven zitten waar hij zat. 

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal" over de rechtszaak die Maurice in september vorig jaar won (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Het geval Maurice kreeg aandacht in de hele wereldpers. De haan groeide uit tot het symbool van het landelijke leven. En de klagende buren, nochtans zelf gepensioneerde landbouwers, werden terecht of onterecht het symbool van de onverdraagzaamheid van de tweedeverblijver. Mensen die zich niet konden aanpassen aan het leven zoals het is op het platteland. En dat in Frankrijk, het land van de Franse haan en cocorico!

Bij radio France Blue liet eigenaar Corinne nu weten dat Maurice begin mei gestorven is. Hij overleed aan Coryza, geen virusziekte maar een bacteriële infectie die wel meer voorkomt bij pluimvee. Vroeger stond de ziekte bij ons bekend als "acuut snot". Maurice werd zes jaar oud.

Goed nieuws voor de buren?

Goed nieuws denkt u dan voor de veelgeplaagde buren, die 's ochtends eindelijk wat langer kunnen slapen in hun paradijselijke buitenhuisje? Helaas. Corinne Fesseau heeft namelijk al voor vervanging gezorgd. Een nieuwe haan heeft zijn intrek genomen, samen met twee nieuwe kippen. Hij luistert naar de naam... Maurice de tweede. Maurice II heeft trouwens familiebanden met zijn illustere voorganger. Veel kans dus dat hij al even vocaal zal zijn als Maurice de eerste. 

Meest gelezen