Nederland is klaar voor Vlaamse toeristen: "Let wel op: onze coronaregels zijn anders"

De Nederlandse grensgemeenten laten weten dat de horeca en de toeristische sector klaarstaan voor Vlaamse dagtoeristen. Ze vragen wel om de coronaregels ook daar goed op te volgen,  want de regels in Nederland verschillen een beetje van de onze.

"De Vlaming is weer welkom!" laat burgemeester Jan-Frans Mulder van de Nederlandste stad Hulst weten. De stad is enorm afhankelijk van ons, zo'n 70 procent van de bezoekers is Belg. "Maar het coronavirus stak daar een stokje voor. Op 18 maart werd de grens gesloten. Nu is die weer open en het toerisme komt langzaamaan weer op gang. Maar we willen graag terug naar zoals het vroeger was. Het is niet hetzelfde zonder jullie!"

Toeristen lokken

De Nederlandse grensgemeenten waren van plan campagne te voeren om de Vlaming opnieuw te lokken. "We hebben bijvoorbeeld een vliegtuig over de grens gestuurd, met de boodschap 'We missen jullie'. Dat was al een paar weken geleden. We hadden nog een hele campagne voorbereid voor wanneer de grens terug open zou gaan. Maar de Belgen beginnen vanzelf al opnieuw toe te stromen",  lacht de burgemeester.

"Maar," voegt Mulder toe, "dat zijn natuurlijk vooral mensen die hun familie over de grens willen bezoeken. Qua toerisme zitten we absoluut nog niet op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis. Maar dat verschijnsel zie je natuurlijk overal. De mensen zijn nog voorzichtig." Daarom gebruiken sommige zaken "lokmiddeltjes" om Belgen daar te krijgen. Meubelwinkel Morres geeft bijvoorbeeld gratis koffie aan Belgische klanten. 

Andere coronaregels

Burgemeester Mulder zegt dat Hulst wel op een probleem botst: de verschillen in coronaregelgeving. "Hier mag je bijvoorbeeld maar met 3 aan tafel zitten op terras, niet met een bubbel van 10. We vragen om daar zeker rekening mee te houden. Dat is even lastig, we moeten nog wennen aan elkaars regelgeving. Er zijn ook bepaalde mensen die denken dat in Nederland alles mag. Die gaan dan met het hele gezin winkelen in de supermarkt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ook hier mag je enkel op je eentje of hooguit met twee boodschappen doen."

kasto80

Meest gelezen