Peter Vandermeersch, Frederik Delaplace of Koen Clement: 1 van deze 3 mannen wordt nieuwe CEO van VRT

Morgen beslist de Vlaamse regering wie de nieuwe gedelegeerd bestuurder van de VRT wordt. Er zijn nog drie kandidaten in de running: Peter Vandermeersch, Frederik Delaplace en Koen Clement. De drie mannen hebben elk minstens 25 jaar ervaring in de media. De vorige CEO van de VRT, Paul Lembrechts, werd een half jaar geleden ontslagen na een conflict aan de top.

Op 20 januari werd de vorige CEO, Paul Lembrechts, door de Vlaamse Regering ontslagen na een conflict binnen de directie.  Leo Hellemans nam tijdelijk de leiding over. Na een tussenperiode van een halfjaar duidt morgen de Vlaamse Regering een nieuwe CEO aan.  

Het wordt een mannenstrijd

Momenteel zijn er nog 3 kandidaten. Het gaat om drie mannen, alle drie met minstens 25 jaar ervaring in media, en ook met ervaring met management. De bekendste is Peter Vandermeersch, die lange tijd hoofdredacteur was van de krant De Standaard en de afgelopen 10 jaar hoofdredacteur van de Nederlandse krant NRC.

Peter Vandermeersch.

Minder bekend is Frederik Delaplace, die al zijn hele loopbaan voor De Tijd heeft gewerkt. Eerst als journalist, dan als  hoofdredacteur, nu als CEO van Mediafin, de uitgeverij die onder meer De Tijd, maar ook L’Echo uitgeeft.

Frederik Delaplace (links) samen met koning Filip.

En dan is er nog Koen Clement, die nu voorzitter is van Studio 100, maar daarvoor 20 jaar voor De Persgroep gewerkt heeft en ook de uitgeverij WPG in Nederland geleid heeft.

Koen Clement.

Vorige maand liet VRT-voorzitter Luc Van den Brande verstaan dat er zich "tientallen kandidaten" voor de vacature hebben aangediend. Na gesprekken en assessments hakt de regering-Jambon nu door en weten we morgen wie de nieuwe ceo aan de Reyerslaan wordt.

Wie Lembrechts ook opvolgt, een eenvoudige klus wacht hem niet. Denk maar aan het feit dat de openbare omroep de komende jaren verder moet besparen van de Vlaamse regering en dat de nieuwe ceo sowieso start met een nieuwe beheersovereenkomst die hij zelf niet, of toch niet helemaal, mee heeft kunnen onderhandelen.

Meest gelezen