Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Nooit eerder waren zoveel mensen op de vlucht: ruim 1 procent van de wereldbevolking is ontheemd

Bijna 80 miljoen mensen waren eind vorig jaar op de vlucht voor conflict, vervolging of rampen. Dat is goed voor meer dan één procent van de wereldbevolking: het hoogste aantal ooit. De cijfers staan in het jaarrapport van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. In één jaar tijd kwamen er bijna 10 miljoen vluchtelingen bij, in tien jaar tijd gaat het bijna om een verdubbeling. 

De sterke stijging van het aantal vluchtelingen komt vooral door een aantal hevige en soms al lang durende conflicten. Een zorgwekkende toename van nieuwe ontheemding ziet de VN-vluchtelingenorganisatie met name in de Democratische Republiek Congo, de Sahel, Jemen en Syrië.

Liefst 13,2 miljoen vluchtelingen, asielzoekers en intern ontheemden is afkomstig uit Syrië, dat intussen al bijna tien jaar lijdt onder oorlog.

AFP or licensors

Maar ook de vele vluchtelingen uit Venezuela, dat al jarenlang gebukt gaat onder grote economische malaise, doen het cijfer oplopen.

Meer dan een derde van alle vluchtelingen zijn kinderen. Hun aantal wordt  geschat op 30 tot 34 miljoen. Dat is meer dan de totale bevolking van Australië, Denemarken en Mongolië samen. Tienduizenden kinderen zijn alleen op de vlucht. 

Bijna de helft van de vluchtelingen blijft in eigen land. Het overgrote merendeel van de vluchtelingen wordt opgevangen in arme landen.

Steeds minder vluchtelingen kunnen terug naar huis

Hun vooruitzicht op terugkeer wordt ook almaar slechter, omdat er geen oplossing komt voor de conflicten waarvoor mensen gevlucht zijn. Terwijl in de jaren 90 gemiddeld 1,5 miljoen vluchtelingen per jaar naar huis konden terugkeren, waren dat er de voorbije tien jaar slechts ongeveer 385.000 per jaar. 

"Wij zijn getuige van een veranderende realiteit", zegt Filippo Grandi, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN. "Gedwongen ontheemding is vandaag niet alleen veel meer wijdverspreid, het is ook geen kort en tijdelijk fenomeen meer."

We zijn getuige van een veranderende realiteit

De VN roept de wereld op om meer inspanningen te doen om vluchtelingen een toekomst te geven. "Je kunt van mensen niet verwachten dat ze jarenlang in een staat van onrust leven, zonder de kans op terugkeer naar huis, noch de hoop om een nieuwe toekomst elders op te bouwen", zegt Filippo Grandi. "We hebben een fundamenteel nieuwe en meer open houding nodig tegenover iedereen die op de vlucht is, gekoppeld aan een veel grotere vastberadenheid om conflicten aan te pakken die jarenlang aanhouden en die aan de basis liggen van immens leed."

Grandi maakt zich ook zorgen over de economische crisis veroorzaakt door de coronapandemie. Die zal het aantal ontheemden nog vergroten, vreest hij. 

Meest gelezen