Overvloedige regen maakt watertekort niet goed: "We moeten hopen op een nat najaar"

Sinds begin deze maand heeft het regelmatig geregend in ons land. Gisteren zelfs stevig. Op sommige plekken viel er in een half uur tijd tot 40 liter water per vierkante meter. Helaas is al die regen niet voldoende om de grondwaterreserves in ons land weer op een normaal peil te brengen, zegt professor Marijke Huysmans, grondwaterexperte aan de KU Leuven en de Vrije Universiteit Brussel.  

Door de uitzonderlijke droogte van de afgelopen maanden, staan de gronwaterreserves in ons land op een alarmerend laag peil. De regen van de afgelopen dagen en weken was dan ook meer dan welkom. Al zijn de waterreserves er niet mee aangevuld. 

"Een maandenlange droogte los je niet op met enkele dagen regen", legt professor Huysmans uit. "Daarvoor is er veel meer neerslag nodig. Bovendien kan de bodem maar een maximale hoeveelheid water opnemen. Als het heel hard regent, zoals gisteren, dan stroomt het meeste water weg, naar beken of riolen. De bodem heeft gewoon de tijd niet om al dat water te absorberen."  

"Bovendien verhardt de bodem als het lang droog is geweest", gaat professor Huysmans voort. "Harde bodems laten minder water door. Ze zijn dus niet ideaal om water op te vangen."    

"Hopen op nat najaar"

Als we willen dat de grondwaterreserves weer op peil geraken, dan moeten we vooral hopen op een nat najaar. Professor Huysmans: "In de zomer is het warm waardoor veel regenwater verdampt. De zomer is ook het seizoen waarin planten groeien en veel water nodig hebben. Als er in de zomer regen valt, dan is er maar een kleine hoeveelheid die in de bodem kan doordringen."   

In de zomer is het warm waardoor veel regenwater verdampt. Het is ook het seizoen waarin planten veel water nodig hebben.

Prof. Marijke Huysmans, grondwaterexperte KU Leuven en Vrije Universiteit Brussel.

"In de herfst en de winter is het kouder en zal regenwater minder snel verdampen. Planten hebben in die periode van het jaar ook minder water nodig. In het najaar blijft er dus veel meer water over dat in de bodem kan doordringen. Daarom hopen we maar beter op een natte herfst en winter", aldus professor Huysmans. 

Meest gelezen