Videospeler inladen...

"Ze praten tegen ons zoals tegen honden": Human Rights Watch klaagt discriminatie aan bij politiecontroles in Frankrijk

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch bezondigt de Franse politie zich bij identiteitscontroles aan discriminatie, geweld en beledigingen. Ze klagen de situatie aan in een nieuw rapport met getuigenissen van jongeren met migratieachtergrond en vragen de Franse staat om actie te ondernemen.

"Ze praten tegen ons zoals tegen honden." Zo heet het rapport dat Human Rights Watch vandaag uitbrengt. De ngo heeft gesproken met ruim 90 getuigen, vooral jongeren, uit de randsteden van Parijs, Straatsburg, Lille en Grenoble over hun ervaringen met de politie.

Ik wandelde op straat en kwam de politie tegen. Ze grepen me vast, duwden me tegen de muur en fouilleerden me

Omar (14)

Veel van de jongeren spreken over discriminatie, controles zonder duidelijke aanleiding, onterechte beschuldigingen, een hardhandige aanpak en beledigingen als "sale Arabe" (vuile Arabier). "Ik wandelde op straat en kwam de politie tegen. Ze grepen me vast, duwden me tegen de muur en fouilleerden me", vertelt Omar (14) uit Grenoble.

De klachten gaan vooral over de identiteitscontroles die de Franse politie uitvoert en waarbij ze ruime bevoegdheden hebben, zoals rugzakken en telefoons doorzoeken. "In arme buurten, waar veel migranten wonen, gebruikt de politie deze controles als een manier om autoriteit uit te oefenen", aldus Human Rights Watch.

Aanbevelingen

Volgens de organisatie is er weinig of geen bewijs dat de identiteitscontroles effectief zijn in de strijd tegen criminaliteit, wordt er vaak geen verklaring gegeven waarom iemand gecontroleerd wordt, en worden er ook geen gegevens verzameld over de aantallen en de uitkomst van de controles, zodat er een objectieve evaluatie gemaakt zou kunnen worden.

"De getuigenissen in ons rapport leveren wel ruim bewijs dat de identiteitscontroles een diepe kloof veroorzaken tussen de politie en de gemeenschappen", luidt het.

Human Rights Watch doet tot slot een aantal aanbevelingen om het politiewerk anders aan te pakken. Zo vraagt de organisatie onder meer om duidelijke regels en richtlijnen op te stellen voor controles en komaf te maken met discriminatie en "etnisch profileren" (waarbij mensen eruit gepikt worden vanwege hun huidskleur). 

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen