Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Presidentskandidaat Joe Biden: "Trump besteedt meer energie aan Twitter dan aan strijd tegen coronavirus"

In een toespraak voor een kleine groep aanhangers in Philadelphia in de staat Pennsylvania was democratisch presidentskandidaat Joe Biden erg scherp voor president Trump en zijn aanpak van de coronacrisis. Opvallend was dat zelfs conservatieve zenders de speech van Biden live uitzonden en niet die van de president.

"Trump vergelijkt zichzelf graag met een president in oorlogstijd, die vecht tegen een onzichtbare vijand", zei Biden. "Maar in tegenstelling tot andere leiders, neemt hij geen enkele verantwoordelijkheid en toont hij geen leiderschap. In het geval van de coronapandemie heeft hij de strijd gewoon opgegeven."

Biden had ook striemende kritiek op de  manier waarop Trump de economie koste wat het kost weer op gang wil trekken, nog voor de pandemie voorbij is. In staten als Florida, Arizona, neemt het aantal besmettingen nog altijd maar toe. "Hij organiseert opnieuw grote campagnes, tegen de richtlijnen in, en brengt daarmee mensen in gevaar" zei hij nog.  

"Dat is meteen een groot contrast met Donald Trump", zegt correspondent Björn Soenens, "Biden hield zijn toespraak voor een publiek van amper twintig mensen.  Tijdens de lockdown bleef hij net zoals iedereen thuis. Trump plant dit weekend alweer een grote rally, in Tulsa, waar tienduizenden mensen worden verwacht." 

Opvallend was dat zowat alle Amerikaanse televisiezenders de toespraak van Biden live uitzonden, terwijl de president op hetzelfde moment een speech hield over psychologische bijstand aan veteranen. "Tienduizenden Amerikanen zijn gestorven omdat Trump deze crisis heeft genegeerd" zei Biden nog. "De aandacht die hij aan zijn Twitter-account besteedt, kost letterlijk levens."

"Als er vandaag verkiezingen waren, dan won Joe Biden"

Met zijn voorzichtige benadering probeert Biden het populisme van Trump onderuit te halen. Trump verwijt Biden dan weer dat hij afwezig is, en noemt hem "Hiden Biden". "De meeste mensen nemen het Biden niet kwalijk dat hij nu geen grote campagnerally's houdt" zegt Björn Soenens.  "De strategie van de president om te doen alsof het coronavirus niet bestaat, is ingehaald door de realiteit." 

"Ook het #blacklivesmatter protest, dat zich over heel de VS heeft verspreid, tot in de kleinste steden, speelt in het nadeel van Trump" zegt Soenens. "Als er vandaag verkiezingen zouden zijn, dan zou Biden die winnen. Maar het zijn vandaag geen verkiezingen, pas over 135 dagen."

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen